До соломоновско решение са стигнали президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева за спора си кой да бъде новият посланик на България в Париж. В продължение на повече от година това блокираше въртележката на посланиците. Правителството предлагаше зам.-министъра на външните работи Юрий Щерк, а държавният глава - дипломата Петко Драганов.

Финално нито един от двамата няма да замине за столицата на Франция. Там ще бъде удължен мандатът на посланик Ангел Чолаков, докато бъде намерен трети компромисен кандидат.

И Щерк, и Драганов обаче получават посланически постове, макар и не в Париж. В сряда на закрито заседание правителството одобри решения, с които вече официално предлага на президента Радев да издаде укази за новите назначения. Официално обаче Министерският съвет не обяви имената на новоназначените посланици.

Зам.-министърът на външните работи ще замине посланик в Мароко, където от 2012 г. постът се заема от бившата шефка на правителствения протокол Боряна Симеонова.

Петко Драганов пък ще заеме посланическото място в столицата на Южна Корея Сеул. Оттам в България ще се завърне Петър Андонов, който не е професионален дипломат, а бивш журналист и програмен директор в Конфедерацията на индустриалците в България.

Сеул бе първоначалната дестинация, за която правителството предлагаше Драганов преди Радев да го определи като свой фаворит за посланическото място в Париж.

След приключилото дълго съгласуване правителството направи официално предложение и за смяна на посланика ни в Израел. За там ще замине шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова. Тя ще замени в Тел Авив специалиста по хебраистика Димитър Михайлов. Бъчварова също бе сред назначенията, които президентът Радев спъваше. След като преди седмица обаче външната министърка Екатерина Захариева публично му направи забележка, че бави безпричинно рокадата на посланиците, въпреки че правителството бързо е одобрило президентската кандидатура за Москва Атанас Кръстин, президентът отстъпи.

За Лондон ще замине завърналият се наскоро от Рим бивш служебен премиер Марин Райков. Това за него ще е трети последователен мандат, след като преди да стане министър-председател за три месеца през 2013 г. оглавяваше мисията в Париж. Райков сам като външен министър и премиер се предложи на президента Плевнелиев да стане посланик в Рим през 2013 г.

Посланическото място в Лондон бе най-кризисното, след като досегашният ни първи дипломат Константин Димитров се прибра в България заради изтекъл мандат. Това стана по-малко от два месеца преди излизането на Великобритания от ЕС и въпреки опасността Лондон да излезе без споразумение, което ще наложи спешното преподписване на 300 договора между Великобритания и България.

С новите 16 назначения правителството и президентът Радев договориха ротация на 26 места. От първата вълна от 10 души своите места вече заеха Меглена Плугчиева в Черна гора и Елена Шекерлетова в Берлин.