САЩ трябва или да доставят изтребителите F-35, за които Турция е платила, или да върнат парите, или вместо това да дадат друг продукт, обяви турският външен министър.

"Ако САЩ не искат да разрешат проблема с F-35 или ако Конгресът на САЩ го блокира, Турция ще обмисли други опции, включително закупуване (на произведени в Русия) Су-35 или Су-57", каза Мевлют Чавушоглу пред CNN Turk.

Турция и САЩ се договориха да продължат преговорите за разрешаване на проблема с програмата за изтребители F-35, съобщи турското Министерство на отбраната.

Според изявление представители на министерствата на отбраната на Турция и САЩ са провели среща в столицата Анкара, на която са обсъдили и финансови въпроси.

През 2019 г. Вашингтон обяви, че изважда Турция от програмата F-35 заради закупуването от Анкара на руската система за противовъздушна отбрана С-400.

Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха за Алианса или неговите въоръжения.

Анкара многократно предлагаше да се създаде комисия за изясняване на въпроса, но това така и не стана факт.

Случаят "Кавала"

На въпроса за изявленията на десетте западни посланици по случая с Осман Кавала, Чавушоглу каза, че те не са имали право да се месят във вътрешните работи на Турция и със сигурност нямат право да дават указания на турското правосъдие.

"Ние направихме подготовката да ги обявим за персона нон грата по указание на нашия президент (Реджеп Тайип Ердоган) и щяхме да представим това на кабинета в понеделник. След речта на нашия президент паниката се задълбочи още повече, някои от пратениците започнаха да опаковат куфарите си, а след това направиха крачка назад", каза той.

Миналата седмица турското външно министерство извика посланиците на САЩ, Канада, Финландия, Швеция, Дания, Норвегия, Нова Зеландия, Холандия, Германия и Франция заради намеса в турската съдебна система.

Ердоган в събота нареди на външния министър да обяви тези десет посланици за персона нон грата заради изявленията им по случая с Кавала.

Рано в понеделник десетте посолства в Турция обявиха, че спазват член 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, който задължава дипломатическите представители да не се намесват във вътрешните работи на държавите, в които служат.

Кавала беше изправен пред обвинения за протестите в Гези Парк през 2013 г., демонстрации в Истанбул, които по-късно се превърнаха в общонационални протести, при които загинаха осем протестиращи и един полицай. Той беше оправдан по всички обвинения през февруари 2020 г., но апелативен съд отмени тази присъда през януари.

Кавала също беше обвинен в участие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. Той беше задържан под стража по обвинение в шпионаж през март.