Италианските болнични аптеки разполагат с около 15 милиона дози ваксина срещу COVID-19 на стойност 270 милиона евро в хладилници, които трябва да бъдат изхвърлени. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) цитира две причини защо това се е случило.  

Първо, унищожаването на ваксините ще стане поради изтичането на срока им на годност в края на тази година. Втората причина е, че тези ваксини срещу COVID-19 ще станат „стари“ предварително, пише La Repupplica.

Според публикацията EMA ще посъветва фармацевтичните компании да подготвят нови ваксини до есента. В същото време Агенцията ще насърчи регионите да реваксинират най-рисковите групи от населението през есента, като се започне от възрастните и имунокомпрометираните.

Артуро Кавалиере, президент на Италианското дружество по болнична фармакология (Sifo), каза, че повече от 10 милиона дози от ваксината срещу COVID са били закупени и са останали неизползвани в Италия поради неспазване на изискванията на ваксинационната кампания през последните месеци.

„Европейската агенция по лекарствата (EMA) скоро ще публикува препоръка как да се адаптират ваксините срещу COVID за следващата ваксинационна кампания през есента и ние ще инструктираме фармацевтичните компании“, казва Кавалиери, „да произвеждат ваксини, съдържащи щама Xbb, който е сега доминиращи и много различни от тези, които са били в обращение преди. Така че от имунологична гледна точка би било добре да се актуализират ваксините в тази посока. Това беше заявено и от Световната здравна организация, с която обсъдихме това широко."

Той поясни, че „целта е да произведем нова моновалентна ваксина до есента, тоест такава, която съдържа само щама Xbb: следователно ние преминаваме от ваксина, съдържаща два различни щама, към ваксина, която вече не съдържа оригиналния щам“.

Регулаторното одобрение за новата моновалентна ваксина ще бъде широкообхватно за цялото население, но по същество, сподели Кавалиери, „кампаниите за ваксиниране ще бъдат насочени към най-уязвимите групи хора“.

Остава проблемът с дозите ваксини, които са останали неизползвани и чийто срок на годност изтича.

"На национално ниво са около 10-15 милиона дози. Това е факт. Надяваме се в договорите за закупуване да има опция, която да предвижда възможност да не се купуват повече ваксини след края на пандемията”, обяснява президентът на Sifo.

Превод: GlasNews