През последните няколко седмици учените непрекъснато записват нови температурни рекорди - изследователите не помнят такова изтощително горещо лято в цялата история на наблюденията. В същото време Канада, Гърция, Турция и Франция се борят с горски пожари, които удариха планетата заради невероятни горещи вълни.

Настоящите горски пожари в Гърция вече се превърнаха в най-интензивните и токсични в историята, като хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, за да се спасят, предупреждават изследователи, пише Daily Mail.

Колко лошо е

Учените отбелязват, че това е "първият сезон на пожари" за Средиземноморието и подобни природни бедствия не са необичайни за този регион - виновен е местният "особено запалим пейзаж".

Българка на Родос: Изгоряха хотели, къщи и много животни

Местният климат всъщност е единственият в света, където меките и влажни зими позволяват на растителността да расте, а сухите, горещи лета я изсушават и я превръщат в „буре с барут“. Например в Гърция е известно, че горските пожари са унищожили цели общини в продължение на вековете.

Горските пожари, които сега обхванаха островите Родос и Корфу, са ужасяващи, но изследователите отбелязват, че през последните години страната е била „опустошена от много по-сериозни пожари“. Например през август 2007 г. бяха изгорени повече от 250 000 хектара гори, маслинови горички и други земи.

В същото време изследователите отбелязват, че настоящите горски пожари в Гърция са уникални - причината е невероятната им сила.

горски пожари на Родосцял екран
Тази сателитна снимка показва опожарен район на гръцкия остров Родос Снимка: Copernicus

Най-лошият юли в Гърция

Сегашната интензивност на горските пожари в Гърция кара изследователите да спекулират, че юли 2023 г. е бил най-лошият в историята на страната от началото на сателитното наблюдение (от 2003 г.). Данните на учените от два сателита показват, че почти 800 000 тона въглерод са били изпуснати в земната атмосфера само този месец, почти двойно повече от предишния рекорд от 470 000 тона въглерод през 2007 г. Имайте предвид, че по правило тази стойност не надвишава 200 000 тона въглерод.

Масова евакуация на туристи от Родос заради пожарите

С горските пожари, които все още бушуват в Гърция, учените сега се фокусират върху събирането на сателитни данни, за да видят дали емисиите през юли и август тази година могат да засенчат най-лошите въглеродни емисии в новата гръцка история. Между другото, в момента това „заглавие“ принадлежи на пожарите от 2021 г., които избухнаха в резултат на рекордна топлина. Но сегашните цифри се очаква да победят този рекорд, ако горещите температури продължат.

Дъглас Кели, специалист по земно моделиране в Центъра за екология и хидрология на Обединеното кралство, каза, че интензивността и скоростта на горските пожари в Родос са изненадали много учени. Изследователят също така даде много плашеща прогноза: до края на века броят на пожарите с такъв мащаб ще се увеличи с почти 50%.

Отменят полети и почивки на остров Родос

Рискът от горски пожари за човешкото здраве

Такива горски пожари представляват заплаха за човешкото здраве. Освен това опасността се крие не само във възможността за изгаряне, но и във вредата при вдишване на дим и токсични частици от изгорено вещество, които се носят от вятъра. Тези твърди частици са с диаметър под 2,5 микрометра и могат да причинят:

  • астма;
  • белодробни заболявания;
  • преждевременна смърт;
  • проблеми със сърдечно-съдовата система.

Изследователите отбелязват, че най-честите признаци на високи нива на въглероден окис в кръвта са:

  • главоболие;
  • световъртеж;
  • гадене;
  • намаляване на умствената активност.

Според атмосферния химик от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана, Антанасиос Ненес, димните частици са една от най-токсичните форми на частици. Когато човек ги вдишва, това увеличава риска от развитие на всички видове рак.

Мащабът на горските пожари в Гърция

Интензивността е един от показателите за мащаба на пожара, вторият е "зоната на изгаряне". Учените отбелязват, че общата площ на опожарената територия в Гърция значително надвишава цифрите за последните 16 години и към 22 юли възлиза на повече от 35 000 хектара. Имайте предвид, че средната стойност по това време на годината обикновено е около 6600 хектара.

Като цяло в Европа горските пожари са обхванали площ от над 173 000 хектара, което също надвишава средната (128 000 хектара).

карта на горските пожарицял екран
Тази карта показва горските пожари в Европа, наблюдавани от сателити в космоса. Снимка: Copernicus

Изменението на климата „налива масло в огъня“

Изследователите единодушно казват, че екстремните промени в климата са повлияли на интензивността и силата на горските пожари по целия свят. Колко силно обаче е било това влияние?

Учените отбелязват, че макар да е трудно да се отговори на този въпрос - ще са необходими повече изследвания, но определено е възможно да се каже, че в бъдеще горските пожари, причинени от топлина, ще станат по-чести, тъй като Земята продължава да се нагрява стабилно.

Сегашните горски пожари в Южна Европа всъщност не са нищо ново, но изменението на климата ги прави „по-големи и по-бързи и следователно по-трудни за спиране“, каза Гилеро Рейн, професор по пожарна наука в Imperial College London.

Основната причина е, че адската жега създава сухи условия, които значително улесняват разпространението на огъня. През по-голямата част от юли Европа беше в плен на екстремни горещини и по това време друга вълна вече чака да удари планетата. Така италианските синоптици предупреждават, че след горещата вълна, наречена от учените Цербер и която отшумява, вече се готви да дойде нова, наречена Харон - тя ще повиши още повече температурите.

Кой друг може да бъде засегнат от горски пожари в Европа

Изследователите отбелязват, че в допълнение към Родос през следващите дни се очаква екстремно пожароустойчиво време в части от Сардиния, Крит, Сицилия и югозападна Турция. Това съобщава европейската служба за управление на извънредни ситуации Copernicus, която работи по картографиране на горските пожари, а също така прави "прогноза за опасност от пожари".

Имайте предвид, че прогнозата на изследователите се основава на ежедневни наблюдения на температура, относителна влажност, скорост на вятъра и 24-часови валежи. След това учените съставят карта, където:

  • зелено - много ниско ниво на опасност;
  • зеленикаво-жълто - ниско ниво на опасност;
  • жълто - умерено;
  • оранжево - високо;
  • червено - много високо;
  • тъмно кафяво - екстремно ниво на опасност.

Изследователите отбелязват, че рискът от горски пожари остава висок за югоизточната част на Испания, Сицилия, Сардиния и остров Родос. Освен това значителен риск от горски пожари съществува за югоизточната част на Франция, североизточната част на Австрия, Източна Германия, Полша, Унгария и Словакия.

Как да действаме при горски пожар

Червеният кръст на Обединеното кралство издаде ръководство за хора, които се справят с горски пожари. Какво да направите в този случай:

  • успокойте се;
  • намерете безопасно място далеч от растителност и дим;
  • затворете всички врати, прозорци и пукнатини в къщата или колата;
  • свържете се със службите за спешна помощ и предоставете информация за вашето местоположение и размера на горския пожар;
  • опитайте се да покриете колкото е възможно повече всички открити участъци от кожата;
  • Носете със себе си носна кърпа, кърпи и вода - това ще ви помогне да преодолеете малка зона на пожар, ако е необходимо.

Превод: GlasNews