"Ще си счупя ръка, крак. Ще отида в затвора. Ще направя всичко, за да избегна мобилизацията". Това заявява млад руснак от Калининград пред BBC, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняци.

За много руски мъже решението на Кремъл да призове 300 000 военни резервисти за войната в Украйна беше шок. В големите градове седеммесечната война на Русия срещу нейния съсед винаги е изглеждала далече. Но веднага щом обръщението на президента Владимир Путин свършва, всичко вече се променя.

Руснаци вече получават призовки за армията СНИМКИ

„Беше като научно-фантастичен филм от 80-те години на миналия век. Малко плашещо, ако трябва да бъда честен с вас“, казва 28-годишният Дмитрий, който работи в офис в Санкт Петербург. Персоналът не можеше да започне работния си ден, залепен за речта на екраните на своите телевизори, компютри и мобилни телефони. 

Дмитрий споделя, че вече е обмнил рубли за долари. Той се преместил, след като беше посетен от полицията за участие в антивоенен митинг - вярвайки, че ще бъде по-трудно за властите да го намерят.

 „Не съм сигурен какво да правя след това: да се кача на следващия самолет в чужбина или да остана в Русия още малко и да бъда преследван от ченгетата на няколко антивоенни митинга.“

Протести след решението за мобилизация в Русия, близо 900 са задържани СНИМКИ

Московчанинът Вячеслав пък разказва, че той и приятелите му започнали да търсят медицински връзки, за да не бъдат изпратени на фронтовата линия. 

"Проблем с психичното здраве или лечение на наркомания изглеждат добри, евтини или може би дори безплатни опции. Не можем да сме сигурни, но се надяваме, че това ще е достатъчно, за да избегнем вземането в армията", споделя Вячеслав.

Неговият зет успял да избегне връчването на призовката, защото не бил вкъщи, когато е потърсен от военните. Майка му видяла документите, които изисквали да се яви на служба между 19 и 23 септември.

"Сега се е затворил в една стая и отказва да излезе. Той има две малки деца на три и една: какво трябва да прави?", пита Вячеслав.

Въпреки твърденията на военния министър Сергей Шойгу, че студенти няма да бъдат призовавани, 26-годишният Сергей, докторант и асистент в голям руски университет, вече е получил документ, че е мобилизиран.

Младият мъж очаквал куриер, но вместо него на вратата му позвънили цивилни служители на Министерство на отбраната и му връчили призовка. Сергей не е служил в армията и няма военен опит.

Вижте официалния документ, с който Путин обяви частична мобилизация

Хиляди руснаци се опитват да излязат от страната

Километрични опашки от автомобили са се образували по границата на Русия с Грузия, а в превозните средства пътуват предимно мъже.

Подобна е ситуацията на границата с Казахстан на някои гранични пунктове. Нарасна броят на руските граждани, влизащи на територията на Казахстан през сухопътната граница между двете страни. Това съобщи днес казахстанската гранична служба.

Трийсетте гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП) за автомобили работят нормално. На четири от тях обаче са се струпали коли.

Ситуацията е под специален контрол, посочи граничната служба на Казахстан.

Съвместно с други компетентни органи граничната служба следи за реда и сигурността по ГКПП-тата, взаимодейства и с руското гранично ведомство. В дейността си тя се ръководи от международните договори и вътрешното законодателство на Казахстан, пише още в комюникето.

На 21 и 22 септември в социалните мрежи бяха качени много клипове, показващи автомобилни задръствания по руски КПП-та, главно на границите с Грузия, Казахстан, Монголия и Финландия. Медиите свързаха това с частичната мобилизация, обявена на 21 септември от президента Владимир Путин, посочва опозиционният сайт "Медуза".