Изобретение с грандиозното име „детектор на коронавирус“ беше обявено от пресслужбата на Роспотребнадзор. Авторите на разработката са учени от Централния изследователски институт по епидемиология (ЦНИИЕ), който е част от структурата на отдела.

От началото на пандемията изследователи от цял ​​свят работят за подобряване на диагностиката на covid. Основните задачи са да направят резултатите от теста по-точни и да ги получите по-бързо и по-евтино. „Новата разработка на TsNIIE напълно отговаря на тези изисквания“, уверява Роспотребнадзор.

КАК РАБОТИ

„Коронавирусен детектор“ се отнася до ново поколение високотехнологични диагностични системи. Тя се основава на технологии за генно инженерство. За да се „улови“ коронавирусът в проби от пациенти, се използва специален протеинов комплекс, обясняват разработчиците. Един вид протеин е предназначен за т.нар. амплификация на материала. Тоест помага за увеличаване на броя на копията на генетичните фрагменти на коронавируса, необходими за неговата „идентификация“. Вторият тип протеин (те се наричат ​​CRISPR/Cas) е отговорен за разпознаването на целта.

Освен това тестовата система използва уникален компонент – насочващи РНК молекули. Благодарение на тяхното използване се постига ултрачувствително откриване на коронавирусна РНК, според уебсайта на Роспотребнадзор. С други думи, възможно е да се открие причинителят на COVID-19 в пробите на заразен човек, дори ако концентрацията на вируса в носа и гърлото е все още минимална.

КОЙ ЩЕ ГО ИЗПОЛЗВА

На първо място, новата разработка ще бъде полезна за ранната диагностика на covid при хора в риск. Тоест по-възрастните пациенти и тези с тежки хронични заболявания. Такива пациенти са изложени на риск от тежки усложнения на коронавирусната инфекция и е препоръчително да се вземат мерки за противодействие на коронавируса възможно най-скоро.

Днес в света е регистрирано само едно антивирусно лекарство с доказана висока ефикасност. Това са таблетки с активната съставка paxlovid от Pfizer, които предотвратяват хоспитализация в 9 от 10 случая.

В същото време има средства, макар и по-малко ефективни, но намаляващи риска от усложнения. Те включват редица лекарства, базирани на моноклонални антитела, както и Molnupiravir на Merck. И двете са включени в препоръките на руското министерство на здравеопазването за лечение на covid.

В допълнение, разработчиците на лекарството MIR 19 твърдят, че е много ефективно за предотвратяване на тежка форма на COVID-19. Засега обаче няма официални публикации за резултатите от пълноценни клинични изпитвания.

КОГА ЩЕ БЪДЕ НАЛИЧЕН 

Засега говорим за патент за изобретение. Ще отнеме известно време, за да се увеличи мащабът на разработката (Роспотребнадзор не уточнява колко). Новият тест ще има шанс за широко разпространение, ако докаже своята конкурентоспособност в сравнение със съществуващите тестови системи, казват експерти. Вече има повече от сто от тях, регистрирани в Русия.

В същото време е много вероятно „коронавирусният детектор“ да се използва в държавните медицински организации специално за диагностициране на пациенти от високорискови групи.

И накрая, новата технология, поради своята чувствителност, бързина на получаване на резултати и относителна евтиност, със сигурност ще бъде полезна в бъдеще, предполагат епидемиолозите. Тъй като може да се сблъскаме с появата както на редовни мутанти на коронавирус, така и на патогени на неизвестни досега инфекции.