Известно е, че от откриването на моста през 1937 г. в американския град около 2000 души са отнели живота си, скачайки от Голдън Гейт. В продължение на десетилетия семействата, които са загубили близките си заради самоубийства, призовават за решение, пише BBC.

Системата за възпиране на самоубийства е инсталирана около 95% от моста с дължина 1,7 мили (2,7 км).

"Целта на мрежата е да се намали броят на смъртните случаи", се казва в изявлението на магистралния и транспортен район на моста Голдън Гейт.

"Мрежата е с доказан дизайн, който възпира хората да скачат, служи като символ на грижа и надежда за отчаяните хора и, ако е необходимо, предлага на хората втори шанс."

Мрежата от неръждаема стомана е одобрена през 2014 г., но работата по нея започва едва четири години по-късно. Имало е и възражения от страна на онези, които са твърдели, че тя засяга гледката или е твърде скъпа.

Кевин Хайнс е един от едва около 40-те души, за които е известно, че са оцелели след скок от моста. Оттогава той се застъпва за превенция на самоубийствата и води активна кампания за изграждане на мрежата.

"Ако мрежата беше там, щях да бъда спрян от полицията и да получа необходимата ми помощ веднага, а не да счупя гръбнака си, и да се озова на този път", казва  Хайнс пред Асошиейтед прес.

"Толкова съм благодарен, че една малка група съмишленици никога не се отказа от нещо толкова важно".

Областната управа на магистралата и транспорта на моста Голдън Гейт заяви, че мрежата вече има желания ефект. Средно за година на моста Голдън Гейт има около 30 потвърдени самоубийства.

Но през 2023 г., докато мрежата все още е била в процес на изграждане, е имало 14 потвърдени самоубийства.