На 9 май президентът на САЩ Джо Байдън подписа ленд-лизинг за Украйна като закон, същия ден, когато руският президент Владимир Путин се опита да оправдае инвазията в Украйна на парад в Москва.

Очаква се законът да спомогне значително за улесняване и ускоряване на доставките на американско оръжие за Украйна, като възроди програмата Lend-Lease, която беше в сила по време на Втората световна война. Законопроектът ще даде на администрацията на САЩ правото да предоставя военно оборудване на Украйна и, ако е необходимо, на други страни от Източна Европа до фискалната 2023 г. включително.

През 40-те години на миналия век политиката на Lend-Lease (от английските думи lend - давам на заем; лизинг - давам под наем) е програма, съгласно която Съединените щати снабдяват своите съюзници с оръжия, транспорт, храна, петрол и други необходими предмети, използвайки най-бързата и най-опростена процедура за борба с нацистка Германия. Сега Вашингтон е готов да помогне на Киев по подобна процедура.

„Всеки ден украинците плащат с живота си. И зверствата, извършени от руснаците, надхвърлят всякакви граници“, каза Джо Байдън на 9 май, докато подписваше законопроекта в Овалния кабинет на Белия дом. „Цената на битката не е евтина, но поддаването на такава агресия е още по-скъпо.”

Администрацията на Байдън също подчерта символиката на датата на подписване на документа. „Този ​​ден трябва да бъде посветен на честването на мира и единството в Европа и победата над нацистите във Втората световна война“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на 9 май. Но вместо това Путин изкривява историята, променя или се опитва да я промени, за да оправдае своята непредизвикана и неоправдана война.

След одобрението на закона за ленд-лизинг, в присъствието на няколко американски сенатори и вицепрезидента на САЩ Камала Харис, Байдън предаде химикалката, с която подписа документа, на члена на Камарата на представителите на САЩ Виктория Спарц, първия член на Конгреса на САЩ, роден в Украйна (представлява Републиканската партия от щата Индиана).

NV събра извадки от свежи материали от западни медии, които коментират окончателното одобрение на програмата Lend-Lease за Украйна.

***

Агенция АП отбелязва, че с публична церемония по подписване на закона за ленд-лизинг, с участието на конгресмени от двете партии, " Вашингтон се опита да демонстрира единен фронт срещу руската инвазия в Украйна".

„Новият закон е до голяма степен символичен, но влиза в сила точно когато Конгресът е готов да освободи допълнителни ресурси от 33 милиарда долара или повече за [подкрепа на Украйна по време на] тази война. Всичко това служи като отговор на руския президент Владимир Путин, който използва Деня на победата – годишнината от безусловната капитулация на Германия и най-големия патриотичен празник на Русия – за да обедини народа си в подкрепа на инвазията.

Агенцията припомня, че въпреки разногласията между демократи и републиканци относно политиката на Белия дом, "когато става дума за Украйна, членовете на Камарата на представителите и Сената се обединяват, демонстрирайки рядко срещано двупартийно единство". По-рано подобна широка подкрепа получиха и други мерки, включително призиви за разследване на участието на Владимир Путин във военни престъпления в Украйна, припомня АП.

„Ню Йорк Таймс“ посочва, че Законът за ленд-лизинг, подписан от Джо Байдън, „отразява исторически отзвуци и обръщане [на историята] в настоящата война“. 

„Президентът Франклин Рузвелт първоначално подписа Закона за ленд-лизинг през 1941 г., за да помогне на британците да отблъснат нацистката агресия през Втората световна война, а по-късно той беше разширен, за да помогне на останалите съюзници, включително Съветския съюз. Сега Москва ще се окаже от другата страна на канала за оръжие, тъй като съвременната версия на документа, наречена Закон за ленд-лизинг в защита на демокрацията в Украйна (Закон за ленд-лизинг за отбрана на демокрацията в Украйна), ще изпраща оръжия и оборудване не на руски войници, а на онези, които се бият с тях. Изданието обръща внимание и на символиката на датата на подписване на документа – точно в деня, когато Русия отбеляза 77-ата годишнина от поражението на нацистка Германия от съюзниците, „което отчасти беше улеснено от оригиналния закон за ленд-лиз“.

NYT посвети отделна част от материала на анализ на факта, че Lend-Lease всъщност въвлича Съединените щати още по-дълбоко в „нова война в Европа, която все повече се превръща в епична битка с Русия“ - дори въпреки фактът, че Байдън първоначално се опита да очертае границите на участието на Вашингтон в тази война. 

„Последните дни показаха колко много Съединените щати се замесиха във войната в Украйна“, пише вестникът, изброявайки още подобни доказателства. В допълнение към програмата за ленд-лизинг, която ще ускори доставките на оръжие, Байдън наскоро предложи допълнителни 33 милиарда долара военна и хуманитарна помощ на Украйна, която Демократите от Конгреса се надяват да разширят с още 7 милиарда долара, до 40 милиарда. Байдън изпрати и съпругата си Джил на необявено посещение в Украйна, а американското разузнаване вероятно са помогнали на въоръжените сили на Украйна да потопят крайцера Москва и да елиминират няколко руски генерали.

Позицията на Байдън обаче остава донякъде амбивалентна, посочва изданието. От една страна, той решително подписа ленд-лизинг пред камерите, от друга страна, онзи ден той „порица” (според NYT) ръководителите на ЦРУ, Пентагона и директора на Националното разузнаване за изтичане в медиите на данни за размера на помощта на американското разузнаване. Желаейки да помогне на Украйна, Белият дом в същото време се страхува да не провокира Руската федерация към по-нататъшна ескалация, а също така не иска да се отдаде на руската пропаганда в изявленията си, че Съединените щати уж водят прокси война в Украйна.

Байдън нарече помощта за Украйна контрапродуктивна и обвини Пентагона

Няколко анализатори, интервюирани от NYT, смятат, че администрацията на Байдън вероятно трябва да заеме по-ясна позиция.

 „Може би би било по-ефективно да кажем, че това е нашата политика и ние сме готови да се справим и да се справим с потенциалната реакция на ескалация от Кремъл“, каза Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейската политика и специалист за Руската федерация. А Фредерик Каган, военен експерт от Американския институт за предприемачество, попита: „Ние [САЩ] говорим ли за червени линии за себе си? Струва ми се, че това е така “, каза Каган, изразявайки опасения, че подобен подход може да повлияе на скоростта на предоставяне на помощ на Украйна.

Други експерти смятат, че Белият дом внимателно следи за неразкриването на част от информацията. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол набляга на разликата между тайната разузнавателна помощ на украинските сили и нейното разгласяване. „Да, Путин знае, че предоставяме разузнавателна информация на Украйна“, каза Макфол. „Но изричането на това на глас помага на публичния му разказ, че Русия уж се бие срещу САЩ и НАТО в Украйна, а не срещу украинците.

„Путин иска да превърнем тази война в посредническа битка“, съгласи се Фиона Хил, бивш съветник по Русия на двама американски президенти, а сега сътрудник в Института Брукингс. „Путин все още казва на хората извън Европа, че това е просто повторение на Студената война, че няма на какво да се обръща внимание. Но това не е прокси война. Това е колониално заграбване на земя [от Руската федерация]“, подчерта Хил.

The Washington Post припомня, че законът за ленд-лизинг беше гласуван единодушно в Сената, а в Камарата на представителите беше подкрепен от 417 конгресмени с 10 гласа против. „Това е рядка и убедителна демонстрация на двупартийна подкрепа в този разделен Конгрес“, отбелязва WP.

Вестникът припомня, че преди документът да бъде подписан от Байдън, председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси нарече новия закон за ленд-лизинг ехо на една от най-важните глави в историята на ХХ век.

„Законът за ленд-лизинг за защита на демокрацията в Украйна съживява тази жизненоважна програма, която премахва отнемащите време ограничения за доставката на критични отбранителни ресурси за Украйна“, припомни Пелоси. - И, заслужава да се отбележи, много навременно. Времето е от съществено значение, когато животите са заложени на карта."

Изданието също така прогнозира, че Камарата на представителите и Сенатът могат да решат да одобрят допълнителна помощ на Украйна в размер на поне 33 милиарда долара още „през следващите седмици“.

CNN отбелязва, че по време на публичното подписване на документа в Овалния кабинет на Белия дом самият Джо Байдън подчерта символиката на датата, тъй като 8 май бележи края на военните действия на континента през Втората световна война, а 9 май е Европа Ден, празник на единството, който отбелязва годишнината от редица усилия в областта на европейската интеграция, довели до създаването на Европейския съюз. В същото време Байдън разкритикува Путин за факта, че неговата война донесе на Европа само „неразумно унищожение“.

Телевизионният канал припомня още, че авторите на закона за ленд-лизинг го смятат за сигнал към европейските и други съюзници на САЩ. „Този ​​закон ще ни позволи да предоставим на Украйна необходимото оборудване за защита срещу агресията на Путин своевременно. Това също така изпраща ясен сигнал на нашите съюзници от НАТО, че трябва да увеличат усилията си още повече в момент, когато се надяваме да намерим начини да гарантираме, че Украйна ще успее в тази военна операция, предприета от Путин“, каза по-рано сенаторът демократ Бен Кардин, един от инициаторите на закона за лизинга.