ООН обвини Русия в действия в Украйна, които са равнозначни на военни престъпления.

Това обяви върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет към световната организация.

Духовници с поход до „Азовстал", за да приберат цивилни, загинали и ранени

"Руските въоръжени сили безразборно са обстрелвали и бомбардирали населени места, убивайки цивилни граждани и разрушавайки болници, училища и друга цивилна инфраструктура", подчерта Бачелет, цитиран от БНР.

Наблюдателите на организацията са потвърдили над 5200 цивилни жертви от началото на войната, като почти всички са в територии под контрола на украинското правителство. Едва 8 процента са в района на сепаратистките републики в Донбас.

Русия обяви плановете си за втория етап от войната в Украйна

"Военните престъпления" представляват сериозни нарушения на международното право, извършени срещу цивилни или участващи в бойни действия по време на въоръжен конфликт, които обосновават носенето на лична отговорност на извършителите им - това е дефиницията, която дава на това понятие Върховният комисариат на ООН по правата на човека.

Тези престъпления съответстват на нарушенията на Женевските конвенции, приети след Втората световна война, през 1949 г. Най-скорошната им кодификация се съдържа в член 8 на Римския статут от 1998 г., с който е създаден Международният наказателен съд (МНС).

Този член дава над 50 примера за военни престъпления, като сред тях са убийство, подлагане на изтезания, взимане на заложници, използване на деца за войници, незаконни депортирания, умишлени нападения срещу цивилни, изнасилвания, грабежи и умишлени атаки срещу мисии за хуманитарна помощ или мироопазващи мисии.

Използването на газ и на забранени оръжия, които могат да причинят "ненужни страдания", или с които може да се нанасят "безразборни удари", като например касетъчните боеприпаси, също се смята за военно престъпление.

Военните престъпления са от компетентността на МНС. Този международен съд, базиран в Хага, бе създаден през 2002 г. именно с цел да разглежда този тип престъпления, а също така престъпленията срещу човечеството и случаите на геноцид. В по-ново време той разглежда и дела за престъплението агресия.

Скорошен пример за осъждане: през ноември 2019 г. бившият военен лидер от Конго Боско Нтаганд беше осъден на 30 години строг тъмничен затвор, най-тежкото наказание, налагано някога от МНС. Той бе осъден за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Демократична република Конго в началото на този век.