Чиновник в иранска банка, който обслужил жена без хиджаб, бе уволнен, съобщиха местните медии. Това се случи на фона на протестите срещу ислямските канони за женско облекло, разтърсили ислямската република. Жените в 80-милионната страната са задължени да покриват главите, вратовете и косите си със закон, който се прилага от моралната полиция на страната. Смъртта на 22-годишната Махса Амини на Махса Амини на 16 септември в полицейския арест за предполагаемо нарушаване на правилата за облекло (неправилно носене на забрадката) предизвика масови демонстрации, които властите наричат "бунтове".

Кошмар в Иран! Убиха 378 души, деца са сред жертвите

Новинарската агенция Мехр съобщи, че банков служител в провинция Кум, близо до столицата Техеран, "е предоставил банкови услуги в четвъртък на жена без хиджаб". В резултат на това той беше "отстранен от поста си по заповед на губернатора", цитира Мехр думите на зам-губернатора Ахмад Хаджизаде, информира Дарик. Видеоклипът на жената "предизвика много реакции в социалните медии".

В Иран повечето банки са контролирани от държавата и Хаджизаде поясни, че е отговорност на служителите в такива институции е да прилагат закона за хиджаба.

Български и световни знаменитости режат косите си в знак на солидарност към Махса

Десетки хора, главно протестиращи, но също и членове на силите за сигурност, бяха убити по време на демонстрациите, които Иран твърди, че са насърчавани от неговите западни „врагове“. Хиджабът стана задължителен четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия и създаде Ислямската република. По-късно, с промяната на нормите за облекло, стана обичайно да се виждат жени в тесни дънки и широки, цветни забрадки. Но през юли тази година ултраконсервативният президент Ебрахим Раиси призова за мобилизиране на "всички държавни институции за прилагане на закона за забрадките". Много жени обаче продължиха да нарушават правилата и да носят цветни забрадки.