qrf
Е, най-накрая се случи! Лично аз от години очаквам Alienware да пусне някоя от яките си геймърски машини, която обаче да може да се пренася лесно. Моите уважения към всички творения, буквално произведения на изкуството, които сме виждали. Страхотни са. Повечето обаче имат един основен проблем, който лично мен винаги ме е спирал да ги харесам. А това е, че са твърде големи. Alienware m15 обаче променя нещата.

С настоящия модел, който ще разгледаме в това ревю обаче, нещата са съвсем различни. Той е лек, той е тънък и красив, при това без по никакъв начин това да е повлияло на неговата мощност и на игрите, които можем да играем на него. Става въпрос за моделът m15.

Лаптопът беше представен официално през октомври и от тази година вече е наличен и на българския пазар, така че ако искате да го разгледате на живо – лесно имате тази възможност. Факт е, че на пазара има вече не малко подобни геймърски машини, така че в ревюто ще се опитаме да направим и едно леко сравнение с моделите, които сме виждали и използваме лично – такива като MSI GS65, Asus Zephyrus GX501/GX531, Gigabyte Aero 15X и Razer Blade 15.

Системата има различни модификации, които много влияят и на цената, но днес спираме вниманието си си на един звяр, оборудван с Intel Core i7 процесор, Nvidia MAX-Q карта и батерия, която позволява над 6 часа работа. Което няма как да си кривим душата е страхотно.

Дизайн

Въпреки всички невероятни компоненти, събрани в корпуса на новия лаптоп на Alienware, едно от най-обсъжданите неща при този лаптоп, няма как да не е неговия дизайн. Както казахме вече – той има много малко общо с всички друго, което сме виждали от компанията до този момент. Остава неподправения геймърски дух, но наистина – на разположение имате едно фино устройство в дебелина от под 0.7 инча, тънко, леко и удобно.

Отличен е за всички, които търсят подобен корпус, но искат да имат и невероятната мощ, която се предлага от геймърските мешини. Но нека погледнем цифрите. Размерите на модела са 363 x 275 x 21mm, като теглото е съвсем малко над 2 кг. Лесно можете да носите тази машина навсякъде, а в този компактен корпус се крие наистина внушителна конфигурация.

Нека ви разкажем обаче още малко за дизайна. Тук може би е момента да кажем, че като размер и тегло моделът не е рекордьор. В този клас има по-тънки и леки модели и на MSI, и на Razer. Той обаче е фаворитът ни на Alienware, където печели, а в сравнението си тях ги побеждава най-вече с конфигурация и мощ.

Материалът, от който е направен Alienware m15 е специален алуминий, като за създаването са използвани предимно цели големи парчета и по корпуса няма почти никакви снадки, което гарантира здравината и дълголетието на машината. Като част от дизайна несъмнено трябва да споменем извънземното, което се забелязва на няколко места и прави лаптопа пределно отличим от всичко останало. Но това не е ново  – виждали сме го във всички модели на производителя.

Още по-интересно обаче е, когато ви кажем, че на пазара ще има няколко различни разцветки, които включват и едно агресивно червено, за което все още обаче не сме сигурни, че ще се предлага в България.

Клавиатура и тъчпад

Малко или много тези компоненти са някаква част и от самия дизайн, а тук те го допълват по прекрасен начин. Всичко изглежда чудесно, но е и удобно. Движението на копчетата на клавиатурата е 1.1 мм, което на пръв поглед е малко, но пък прави така че лаптопът е много удобен за писане, което го прави доста по-универсален. Можете да се уверите и сами в някой магазин, но клавиатурата е наистина много удобно за всевъзможна употреба и разбира се за игра, освен ако не решите да ползвате джойстик.

Малко съм пристрастен със сигурност, но и това че се пише много приятно на нея мен ме спечели наистина. На всичкото отгоре има и доста приятен NumPad, който още веднъж прави така, че лаптопът наистина да не е само за гейминг, а да ви помогне и ако имате някаква работа – не може само игра нали така.

Колкото до подсветката – то там нещата са изцяло обърнати към любителите на гейминг, а многото светлина и ефекти. Можете да настройвате различни цветове, теми и сценарии на клавиатурата и на подсветката като цяло. Поддържаните цветове са 16.8 милиона, а ефектите, които можете да настройвате са цели 12. Всичко това се управлява отлично от командния център. Той е доста изчистен и функционален и всичко, включително напълно да изключите „шаренията“ става много бързо и лесно.

Конфигурацията

Моделът се предлага на пазара в доста различни конфигурации. На разположение има модификация с 2.2-GHz Intel Core i7-8750H процесор, 32GB RAM, два 1TB NVMe M.2 PCIe SSDs, Intel UHD Graphics 630 GPU, както и Nvidia GeForce GeForce GTX 1070 Max-Q GPU с 8GB VRAM и 60Hz 1920 x 1080 екран. Цената на тази конфигурация е доста висока – около 6000 лв.

За щастие има и доста по-достъпен вариант, който предлага също сериозно геймърско изживяване, на почти три пъти по-ниска стойност в лева. Това е моделът, който тествахме и ние. Той е с

Core i7-8750H (6C, 9MB, up to 4.1GHz),

15.6″ FHD (1920×1080) 144Hz IPS, 300-nits,

32GB (2x16GB) DDR4 2666MHz,

256GB PCIe M.2 SSD + 1TB (+8GB SSHD), (60 Wh),

GeForce GTX 1070 Max-Q 8GB GDDR5, 802.11ac

Екран

При всички положения друга много силна страна на модела е неговия екран. Е да, не е 4К, но може би и няма нужда при 15,6-инчов дисплей. Той не само работи на 60Hz но по време на игра 144 Hz определено си казват думата и качествено променят изживяването на потребителя. Моделът е доста добре покрит от олиефобен слой. Той предпазва от слънчеви отблясъци, така че без проблем можете да поиграете и навън. Все пак идва лято. А именно това е едно от най-приятните неща в геймърските лаптопи. Не е нужно да сме вкъщи, за да се забавляваме. Можем да го правим от всички места, за които можем да се сетим. Всичко е доста добре съобразено. Освен, че е здрав, с Alienware m15 можете да разчитате и на качествен екран, който да не ви дразни със своите отражение, когато сте навън.

Традиционно за марката – екранът наистина е едно от силните неща и прави така, че всичко да изглежда много гладко, контрастно, буквално живо. В интересните технически подробности, непременно трябва да споменем че 60 HZ панел покрива 150% от sRGB скалата, което е доста повече от 132%, които покриват средно премиум геймърски лаптопи. За сравнение Evo15-S и със 126%, а Zephyrus  е със 120%. Нещо повече – при работа на 144 Hz тази стойност тук достиха го цели 154%.

Средната яркост на екрана е 284 нита. Това отново е повече от 278 нита, което покриват повечето от премиум геймърски лаптопи в наши дни.

Аудио

Следващата част от потребителското изживяване, особено при гейминга е свързана със звука. Тук моделът също има какво да покаже. Има два говорителя. Те са отлични за всички, които обичат да играят в тихи помещения, но ако все пак ще излизате навън, или ще ползвате лаптопа в по-шумна среда, използването на слушалки си остава един от най-добрите варианти. Може би не само за вас, но и за другите.

Портовете

Едно от нещата, които лично на мен ми харесаха много в този модел, е че неговият размер и тънкост не са повлияли на броя на необходимите портове. Така човек лесно може да ползва периферията си и да използва компютъра дори и за работа, без да се притеснява, че няма да има къде да включи нещо.

На разположение има два USB 3.0 порта от дясната страна. Друг от ляво, както и LAN порт. Нещо което много липсва в други „малки“ геймърски модели. Наред с това разбира се има жак за слушалки. На задната страна можем да видим HDMI 2.0 порта, както и mini DisplayPort, Thunderbolt 3 , порта за включване на допълнителен графичен ускорител и разбира се място за захранването.

Видеокарта

Една от причините лаптопът да е толкова тънък, лек и същевременно достатъчно мощен и за най-тежките заглавия, това несъмнено и използваната карта GTX 1070 Max-Q GPU с 8GB VRAM. Спирали сме вниманието си на нея и друг път, но тя е отличен пример за това как могат да се постигат отлични резултати, без това да коства твърде много енергия. Тествахме я с всевъзможни игри и сценарии, като спокойно можем да кажем, че дори в 1080p се постигнат много лесно 79 кадъра в режим Ultra на The Witcher, които могат да стигнат и до 86 кадъра в секунда, ако свалите на Hight. Подобно е положението и при други игри като Rise of The Tom Rider, чиито бенчмарк използвахме.

Производителност

Подобна конфигурация трудно може да не запише големи резултати в тестовете. Това което видяхме не ни изненадва. Сами можете да видите и резултатите, които не се нуждаят от особен коментар. В повечето категории Alienwere m15 се представя впечатляващо. А като вземем предвид и неговата компактност – то нещата звучат още по-привлекателни.

Живот на батерията

Естествено когато говорим за геймърски лаптоп, едно от най-интересните неща е това, колко можете да играете без той да е включен в контакта. А тук нещата също са интересни. Моделите на марката като цяло са известни с високата си автономност. Отличното е, че можете да използвате лаптопа за цели 6 часа и 25 мин при 60 Hz, както и 6 часа на 144 Hz, това показаха нашите тестове, но не сме изненадани.

В крайна сметка

Единственото, което може да не ни хареса в подобна машина – това е цената. Истината е, че качеството, производителността и машини като Alienwere M15 са наистина скъпи. Срещу парите си получавате обаче една отлично балансирана геймърска машина, която може да ви позволи да играете най-новите любими игри, при това на високи настройки на качеството и достатъчно дълго, без да се налага да използвате електрическата мрежа. Същевременно това не е лаптоп само за игра и ако решите да поработите, да пишете домашно, или изобщо да свършите нещо – няма да имате никакъв проблем. Alienwere M15 e наистина страхотна машина.