Президентът на Европейския съвет Доналд Туск отправи сериозно предупреждение към нарастващото влияние на големите технологични компании от ранга на Google, Apple, Facebook и Amazon, сравнявайки огромната власт, която акумулират с тази на държава като Китай, предава Reuters.

„На изток, ние сме свидетели на възхода на тези, които могат да контролират поведението на всеки, а на запад – този на неконтролеруемата, спонтанно възникнала империя. Децата ни са зависими от Интернет и с всеки изминал ден, те ще стават все по-зависими от него“, сподели Тъск във Варшава, където присъства на честванията по повод на Денят на полската независимост.

По отношение на Китай и технологията, Тъск не забрави да спомене, че именно тя спомага за идеята за социалния рейтинг – проект, сякаш излязъл от главата на Хъксли или Оруел. Той определя изкуственият интелект за истинско предизвикателство. „Това не е научна фантастика. Това не е футурология. Това се случва днес, в този свят, в най-голямата държава на света. В страната, която е де факто най-добре подготвената да контролира не само поведението, но също и нуждите, мечтите, ценностите на всички и на всеки един от китайците“.

В последните години Европа все по-смело успява да размаха пръст на големите технологични компании отвъд океана, налагайки им сериозни глоби и принуждавайки ги да се съобразяват с правилата на Стария континент. Особено гореща днес е дискусията за фалшивите новини и манипулирането на общественото мнение чрез социалните мрежи и сайтове. Неведнъж, както европейски, така и американски политици са застъпвали идеята за по-голям контрол над информацията, която се разпространява в Интернет с цел хората да бъдат предпазени от манипулации. В същото време обаче, темата е доста деликатна и мнозина се питат дали просто някой не иска да контролира истината. И зад една привидно положителна и благородна идея да се крие нещо мрачно в бъдеще.