Продължаваме да разглеждаме графичните среди за Linux. Дотук се спряхме на Xfce, KDE, GNOME, MATE и LXDE – петте най-популярни десктоп среди в света на свободния софтуер. Но има още един сериозен играч на тази сцена. Може да се каже, че тази графична десктоп среда е сравнително нова, но е много амбициозна. Да обърнем внимание на LXQt.

LXQt, както и KDE Plasma Desktop, използва GTK+ инструментариума. Важно е да се отбележи, че LXQt е именно пълноценна среда, а не просто работен плот.

Историята на LXQt

Всичко започва с портването на графичната среда LXDE към Qt. Това става на 3 юли 2013 година, когато познатият ни вече тайвански програмист Хонг Джен Ии (Hong Jen Yee), известен най-вече с псевдонима си PCMan, представя първата компилация на LXQt. Малко по-късно, на 21-ви юли, проектите Razor-qt и LXDE се обединяват с цел създаването на нова десктоп среда, базирана на Qt.

Първата стабилна версия на новата графична среда е LXQt 0.7.0. излязла на 8 май 2014 година. Тоест, тази десктоп среда скоро ще навърши пет години, което съвсем не е много, ако сравним с мастодонтите като KDE и GNOME.

Да добавим, че и проектът Razor-qt е много интересен, но с излизането на LXQt неговото развитие почти спира, както стана и с LXDE. Скрийншотът по-долу показва как изглежда. Редица дизайнерски идеи от този проект се прехвърлят към LXQt.

Това е и кратката история на сравнително младия проект LXQt.

Версиите на LXQt

От версия 0.8.0, излязла на 13 октомври 2014 година, разработчиците добавят в LXQt пълна съвместимост с Qt5. Именно от тая версия може да се говори за съвременния етап на развитието на десктоп средата LXQt.

По-нататък, с всяка една нова версия, разработчиците подобряват своята рожба. В средата на миналата година във версия 0.13 бе добавена пълната поддръжка на Qt 5.11, а в началото на тази година излезе LXQt 0.14, в която няма особени външни промени, но за сметка на това съществено е увеличена производителността. Всъщност, всичко едва сега започва.

Какво имаме към днешен ден

LXQt е нов и перспективен проект, който не е изчистен от всички бъгове. Но това не е пречка за дистрибуцията Lubuntu например, от LXDE да премине към LXQt.

В очите на обикновения потребител типичният външен вид на GNU/Linux с LXQt изглежда като смес от LXDE и Razor-qt. Доста интересно и с широки възможности. Дизайнът е доста минималистичен, но удобен.

LXQt се позиционира като лека графична среда, но в сравнение с LXDE използва почти двойно повече ресурси – както оперативна памет, така и процесор.

Към днешен ден актуална е версията LXQt 0.14.1. Десктоп средата е съвместима с почти всички днешни Linux дистрибуции.

Инсталиране на LXQt

Точно както и другите графични десктоп среди за Linux, инсталирането на LXQt е съвсем лесно.

За инсталирането на LXQt в Debian GNU/Linux е достатъчно в терминала да се въведе следното:

sudo apt install lxqt -y

Това може да стане и от Софтуерния мениджър на Linux Mint:

Qt е любопитен и интересен инструментариум за разработването на графични среди, като LXQt и KDE Plasma Desktop са ярки примери за неговите възможности.

 

До излизането на първата версия (1.0) на LXQt има още доста време. Може би това е причината за използването на толкова много ресурси, което не е типично за една обикновена десктоп среда. Засега старите компютри твърде неохотно работят с LXQt, но се очакват сериозни оптимизации.