Стана ясно колко ще струва евентуална забрана на европейските телекоми да купуват оборудване от китайски фирми. Това ще добави около 55 милиарда евро към цената на 5G мрежите. Ще доведе и до забавяне с 18 месеца. Информацията е на Ройтерс, след като са видели нов анализ на индустрията.

САЩ добави Huawei Technologies в своя черен списък за търговия. Това принуди много глобални компании да спрат бизнеса си с най-големия производител на телеком оборудване.

Щатите притискат ЕС да предприеме подобни мерки

От Вашингтон се сипят обвинения, че оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж в полза на Пекин. Китайският производител отрича категорично това да е така.

Този ход на Тръмп идва в момента, в който мобилни оператори по цял свят се подготвят за идването на новото поколение мобилна свързаност – 5G. То обещава ултра бърз мобилен интернет за клиентите на компаниите, които могат да си позволят тежката инвестиция.

Гореспоменатата оценка е дело на телекомуникационното обединение GSMA, в което участват 750 мобилни оператори. Пълна забрана за бизнес с китайските представители ще е голям проблем за Европа. Mестните оператори имат дълбоки връзки с китайската индустрия. Назованата сума ще оскъпи цената при забрана за търговия с Huawei и ZTE конкретно.

“Близо половината от допълнителната цена ще е заради факта, че европейските оператори ще получат по-високи оферти заради значителната загуба на конкуренция в сектора.“, гласи докладът.

В допълнение на това, те ще трябва да подменят и сегашната си инфраструктура, която вече няма да е съвместима, преди да продължат с обновлението към 5G.

Двете китайски компании имат общо над 40% пазарен дял в Европа. Изчисленото забавяне на налагането на новия стандарт с 18 месеца ще се отрази директно на много области – самоуправляващи се автомобили, логистика, здравни услуги и други.

„Ще се отвори голяма бездна между САЩ и ЕС, що се отнася до проникването на 5G – над 15% до 2025 година“, продължават притесненията.

Забавянето ще дойде заради доставките от другите големи играчи – Ericsson, Nokia и Samsung, които ще получат огромен ръст в търсенето за кратък период от време. Самото прехвърляне на телекомите от една марка мрежова техника към друга такава е проблем. То допълнително ще допринесе за по-голяма продължителност на процеса.

Не е случайно, че Путин обяви случващото се напоследък за първата цифрова световна война. Проблемът е, че вече не можем да говорим просто за протекционизъм. Покрай 5G се намесиха много различни държави и организации. Това определено не е просто бизнес, а политика.

Предстоят ни интересни времена. Първото интересно събитие по отношение на действията на Европа ще е изслушването на Huawei във Великобритания.