Около това мнение се обединиха експерти по време на дискусията „Клуб Investor.bg Tech of Tomorrow 2019“

Готовността на бизнеса да приеме технологиите зависи от хората, а изкуственият интелект влияе на всички индустрии – от финанси до промишленост и здравеопазване. От ключово значение в този процес се оказва адаптацията на човека към промените, трансформацията в начина му на мислене и уменията, които ще придобива занапред. Това стана ясно по време на дискусията „Клуб Investor.bg Tech of Tomorrow 2019“, която се проведе на 4 април в София. В нея се включиха топ експерти от сферата на новите технологии, банкирането, блокчейн, автоматизацията, образованието и киберсигурността.

Блокчейнът ще промени света и може да се приложи във всевъзможни области, включително за подобряване на демокрацията, обсъдиха участниците в първия панел на събитието

Според Дмитрий Назаров, изпълнителен директор на Genesis Vision, основното предимство на блокчейн технологията е прозрачността, благодарение на която може да бъде проследена цялата информация. Въпреки своя потенциал криптовалутата не може да измести водещата стока убежище за инвеститорите – златото, каза Ричард Шиби, директор „Блокчейн иновации“ в Aryxe Group. Давид Бонев, главен финансов директор в CURES Token, обаче смята, че младите приемат благородния метал за ненадежден, трудно търгуван и изоставащ от биткойна и криптовалутите.

Как изкуственият интелект влияе на бизнес моделите обсъдиха лекторите по време на втория дискусионен панел. Индустриите масово не са готови да внедрят технологиите, а времето на свръхинтелекта е много далеч, категоричен е Георги Робев, Country Leader в SAS. Хората са тези, които ще позволят навлизането или премахването на изкуствения интелект, допълни още експертът.

„От гледна точка на регулаторни мерки индустрията е много назад. Необходимо е да се направи централизирано регулиране не от компаниите, не на национално, а на световно ниво“, каза Мария Недина, Senior Data Scientist в Twitter.

В дискусия на тема „Настъпващата роботизация и как бизнесът се подготвя за нея” експертите обсъдиха възможност или риск представляват роботите за човечеството. Според Мирослав Хинков, изпълнителен директор на Мехатроника, хората разбират под робот нещо, което е хуманоидно и притежава интелект. „Реалността обаче са индустриалните роботи”, коментира Христо Гилищаров, управител на FANUC Bulgaria.

„Биологично заложено ни е да сме резистентни към нови неща като технологиите. Никой обаче не се съпротивлява на това животът му да е по-лесен, по-пълен с възможности и блага. По-скоро смятам, че днес ние не се съпротивляваме. Всичко това е част от нашата еволюция”, заяви Нина Владимирова, управляващ съдружник в Human Business Studio.

Финалът на „Клуб Investor.bg Tech of Tomorrow 2019“ бе посветен на управлението на киберсигурността. Бизнесът обаче не полага усилия да приложи този вид защита, на мнение е Владислав Венев, ръководител „Информационна сигурност и защита на личните данни“ в Райфайзенбанк България. Една от основните причини за това според него е, че сигурността не носи доходи, а помага да не бъдат загубени такива. За Митко Карушков, ТМТ съдружник в „Камбуров и Съдружници“, компаниите управляват единствено рискове, които познават, а превенцията е ключов елемент.