Тази година на небето ще се появи нова „звезда“, която ще се вижда с просто око дори в градските райони. Подобно космическо шоу би било резултат от взаимодействие между две звезди, случващо се на всеки 80 години.

Звездата T Coronae Borealis (T CrB) се намира в съзвездието Corona Borealis и изглежда доста обикновено през повечето време. Яркостта й се оценява на +10 величина, което е на границата на видимост с бинокъл.

Но веднъж на всеки 80 години звездата рязко увеличава яркостта си до +2 величина, което я поставя наравно с Полярната звезда, пише New Atlas. Една обикновена звезда за известно време ще стане една от най-ярките в нощното небе, която може да се види с невъоръжено око, дори в светлината на градовете. За последен път подобен скок е наблюдаван през 1946 г., а преди това - през 1866 г.

За щастие на астрономите, звездата T CrB реши да изпревари графика с около две години. Според изчисленията звездата ще пламне между март и септември 2024 г.

Няколко дни звездата ще се вижда с невъоръжено око, а след около седмица - и с бинокъл. След това яркостта на звездата отново се стабилизира за няколко десетилетия.

Разговорите за предстоящото събитие започнаха, след като звездата започна да потъмнява, а данните от 1945 г. показват, че потъмняването предшества избухването.

И така, какво причинява тези огнища? Факт е, че T CrB не е само една звезда, а двойна система, която се състои от бяло джудже и червен гигант. И двата обекта са в много близка орбита един до друг.

Червеният гигант отделя газ, който бялото джудже поглъща. Събрало критично количество водород, бялото джудже предизвиква термоядрен взрив, наречен нова.

Така едва видимото бяло джудже става по-горещо, по-голямо и по-ярко, преди да се установи за следващите 80 години.