Компанията Rolls-Royce представи концептуален ядрен реактор, който може да осигури енергия за бъдещи бази на спътника на Земята. Засега това е само модел, но инженерите на британската компания възнамеряват да създадат работеща версия в близко бъдеще, за да го изпратят на Луната още през 2029 г., пише Space.

През март Британската космическа агенция отпусна на Rolls-Royce близо 4 милиона долара за разработване на потенциално революционна лунна технология - ядрен реактор за захранване на лунни бази.

Според изявлението на компанията това е направило възможно провеждането на важни изследвания и разработването на технологии, които доближават основната цел до създаването на работещ миниреактор, който създава ядрена енергия. В същото време тази разработка може да се използва не само в космоса, но и на Земята.

Представеният от Rolls-Royce модел миниреактор е широк 1 метър и дълъг 3 метра. Засега това устройство не генерира енергия и ще са необходими още 6 години и няколко милиона долара, за да се създаде работещо устройство.

Ако всичко върви по план, то през 2029 г. този реактор ще отиде на Луната, за да тества функционалността на технологията. Процесът на създаване на енергия в новия реактор ще бъде същият като в атомната електроцентрала, тоест енергията се освобождава в резултат на деленето на ядрото на атома.

Снимка: Rolls-Royce

Повечето от устройствата, които отиват на повърхността на Луната, получават енергия от слънчевите лъчи. Но този метод има своите ограничения, тъй като всеки месец нощта пада на луната за 2 седмици и слънчевата светлина не е достатъчна за получаване на енергия.

По-прост и по-малко мощен източник на ядрена енергия, използван в някои космически кораби, са радиоизотопните термоелектрически генератори (RTG). Тези ядрени батерии се основават на естествения процес на радиоактивен разпад, при който по-малко стабилно ядро ​​се трансформира в по-стабилно с течение на времето, освобождавайки енергия в процеса.

От друга страна, процесът на ядрено делене разделя голямо атомно ядро ​​на по-малки фрагменти. В резултат на реакцията се произвежда много повече енергия.

В момента инженерите на Rolls-Royce изучават методи, които ще позволят топлината, отделена от реактора в резултат на ядрено делене, да се преобразува в електричество. В конвенционалните ядрени реактори на Земята тази топлина кара водата да кипи, която след това се превръща в пара, която завърта турбина. Такава система обаче може да се окаже твърде сложна за космическите технологии.

Превод: GlasNews.bg