Авторите на статия, публикувана в International Journal of Environmental Research and Public Health на уебсайта на MDPI, твърдят, че използването на газова печка за готвене е свързано с повишен риск от астма сред децата. Те стигнаха до разочароващото заключение, че приблизително 13% от децата с астма биха могли да избегнат подобна диагноза, ако семейството им използва алтернатива на газовата печка за готвене.

Бронхиалната астма е хронично неинфекциозно възпалително заболяване, характеризиращо се с хрипове, задух и образуване на голямо количество храчки. Основните фактори за възникване са наследствеността и лошото екологично състояние на околната среда.

Като част от статията си учените анализираха 357 проучвания от Северна Америка и Европа и откриха правопропорционална връзка: колкото повече хора в региона използват газови печки за готвене, толкова повече деца развиват астма и за тези, които вече са били диагностицирани с това заболяване, тежестта на заболяването става по-тежко.

Предишният мета-анализ, проведен през 2013 г., се фокусира само върху повишения риск от развитие на настояща астма, без да се вземат предвид статистическите данни, за да се определи колко деца няма да получат тази диагноза.

Проблемът с влиянието на готвенето на газови печки върху дихателната система много рядко се взема предвид. Въпреки че при този вид обработка на храната се образува азотен диоксид (припомнете си, че азотният диоксид се използва като маркер за замърсяване на въздуха) и различни ултрафини частици, които се утаяват върху тъканите на белодробните алвеоли и допринасят за по-малко оксигенация и развитие на възпаление, което допринася за придобиването на хронични възпалителни заболявания на дихателната система.

Като част от превенцията на този проблем учените предлагат да се премине от използване на газови системи към електрически. Как да използваме този съвет в нашите реалности, остава загадка.

Превод: GlasNews