Светът все още не се е възстановил напълно от пандемията от коронавирус, за която всички бяхме неподготвени, и отново може да бъде застрашен от нова опасност - този път учените се опасяват, че древен вирус, който се съхранява в останките на мамути повече от милион години, може да излезе от руски лаборатории, пише Daily Mail.

Величественото създание мълчаливо бродеше из сибирските степи, докато последният от тях умря преди около 10 000 години. Телата на някои вълнисти мамути са лежали във вечна замръзналост повече от милион години, укривайки древни патогени от каменната ера и сега руски учени се опитват да ги събудят. Изследователи по света се опасяват, че това може да е началото на ужасна нова пандемия.

В момента руски изследователи изравят телата на отдавна мъртви бозайници в опит да „събудят“ съхраняваните в тях зомби вируси от каменната ера. Учените предполагат, че такива вируси са останали латентни в продължение на хилядолетия в замразените останки от мамути, вълнисти носорози и други отдавна изчезнали видове в североизточен Сибир.

Проектът на Руския държавен научен център по вирусология и биотехнологии, наречен "Вектор", развълнува цялата научна общност. Известно е, че проектът е насочен към извличане на клетъчен материал, съдържащ вируси, убивали древни бозайници и по-нататъшното им изследване в лаборатория. Учените, които не участват в проекта, се опасяват, че тези "праисторически" палеовируси могат да избягат от лабораторията, което би било истинска катастрофа. Първо, човешкото тяло не е запознато с тях, второ, нямаме естествена защита срещу такива патогени, и трето, ако някой ден тези вируси успеят да преодолеят междувидовата бариера, нова пандемия е неизбежна.

ученицял екран 
Снимка: 1NSK.ru

След като проучихме историята на Vector, става ясно защо научната общност е толкова загрижена. Един от клоновете на изследователския център в миналото е бил завод за биооръжия. Известно е, че през април 1979 г. учени случайно освобождават спори на смъртоносната бактерия антракс - в резултат на това загиват 66 души, а съветските власти години наред отричат ​​инцидента да се е случил.

Друг инцидент се случи във Vector през 2004 г., когато един от учените почина, след като беше случайно намушкан с игла, съдържаща вируса Ебола. Освен това се знае, че във Вектор се намира една от 59-те биологични лаборатории с максимална защита. Имайте предвид, че друга подобна лаборатория се намира в китайския Институт по вирусология в Ухан, за който се подозира, че неволно разпространява коронавируса.

Разглеждайки всички тези фактори, учените са загрижени за намесата на руските изследователи в дълго пасивни вируси, заразяващи бозайниците. Жан-Мишел Клавери, известен международен експерт, професор по микробиология в университета Екс-Марсилия във Франция, също изрази тревогата си.

Любопитно е, че самият Клавери и колегите му миналия месец обявиха, че са успели да върнат към живот сибирския „зомби вирус“, който е почивал на дъното на езерото почти 50 хиляди години.

Ученият обаче настоява, че работата му не представлява заплаха за човечеството и е насочена единствено към вируси, които могат да заразят само едноклетъчни амеби, но не застрашават животни или хора.

Клавери отбелязва, че подобни опити за съживяване на древни вируси от каменната ера, които са убивали бозайници, могат да бъдат „ужасни“ за нашето бъдеще. Първо, тези вируси могат да бъдат на 200 или дори 400 хиляди години. Второ, нашата имунна система никога не се е сблъсквала с нещо подобно преди. Трето, древните вируси, които заразяват животни и хора, все още могат да бъдат изключително опасни за нашия вид. Четвърто, ученият се съмнява в биосигурността на Vector.

мамутцял екран
Снимка: The Siberian Times

Но дори и да вярваме, че руските учени няма да освободят древни патогени от лабораторията, остава друг проблем. Огромни площи от вечна замръзналост вече не са стабилни. Глобалното затопляне допринася за този процес, като излага на показ смъртоносни патогени. И това вече се случи.

Известно е, че преди 8 години в Далечния север на Русия са наблюдавани необичайно меки летни температури. Малко след това в една от общностите за отглеждане на северни елени 72 души, повече от половината от които деца, бяха хоспитализирани с инфекции. Оказа се, че всички те са станали жертва на антракс, който през цялото това време се е криел във вечната замръзналост.

Превод: GlasNews