Учените вече не предупреждават, че климатичната криза скоро ще се спусне върху Земята, те уверено заявяват, че тя вече е тук и в бъдеще ситуацията вероятно ще се влоши. 2023 година вече е официално призната за най-горещата в цялата история на наблюденията и според учените 2024 година вероятно ще стане още по-топла, пише The Guardian.

В ново проучване учените са се съсредоточили върху такива последици от глобалното затопляне като пълната загуба на лед в Арктика.

Учените са изчислили, че първото лято без лед в Арктика всъщност може да настъпи много по-рано, отколкото се смяташе досега - през следващото десетилетие, изчисляват авторите на изследването.

В проучването екипът от Университета на Колорадо в Боулдър се фокусира върху разбирането как едно лято без лед ще промени Арктика. Първо, от „бялата Арктика“ през летните месеци тя ще се превърне в „синята Арктика“ – по-голямата част от нея ще бъде вода. Предполага се, че става дума за поне 1 милион квадратни километра вода, която ще бъде освободена от ледените вериги. Второ, арктическите диви животни ще пострадат, когато техните местообитания се стопят, говорим за такива животни като полярни мечки, тюлени и моржове. Трето, местните крайбрежни населени места също ще бъдат изложени на риск - ледът намалява въздействието на океанските вълни върху брега, но липсата му означава, че вълните ще станат по-силни и по-големи, причинявайки повече ерозия.

Според водещия автор на изследването, доцент от катедрата по атмосферни и океански науки Александра Ян и нейните колеги, резултатите показват, че първият ден без лед в Арктика може да дойде повече от 10 години по-рано от очакваното.

Предполага се, че стабилен септември без лед може да се очаква до 2035-2067 г. Точната година на периода без лед обаче зависи от това колко бързо светът намалява изкопаемите горива.

Например, при сценарий с ниски емисии, можем да очакваме да няма лед между август и октомври до края на века, но при най-лошия сценарий с по-високи емисии ледът вероятно ще отсъства между май и януари. По този начин Арктика ще се превърне в съвсем различна среда, покрита с вода.

Въпреки това, според Янг, има добри новини. Въпреки че летата без лед в Арктика са неизбежни, човечеството все пак може да поддържа ниски емисиите, за да избегне продължителни периоди без лед. Освен това учените смятат, че процесът на загуба на лед може в крайна сметка да бъде обърнат.

Работата е там, че за разлика от ледената покривка на Гренландия, която отне хиляди години, за да се образува, дори ако целият арктически лед бъде изгубен, в крайна сметка човечеството ще успее да върне CO2 от атмосферата, това ще обърне затоплянето и арктическият лед ще се върне само след 10 години.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Florida Stock/Shutterstock