По целия свят е прието да се вярва, че мъдростта идва с възрастта. Ново проучване обаче поставя под съмнение това твърдение: резултатите показват, че в реалния свят връзката между хронологичната възраст и мъдростта всъщност не е толкова силна, колкото се смяташе досега, пише Daily Mail.

В ново проучване екип от университета в Клагенфурт в Австрия, ръководен от психолога д-р Джудит Глук, преглежда предишни изследвания, свързващи възрастта с мъдростта.

Учените са се съсредоточили върху статистическата връзка между мъдростта и хронологичната възраст на човека и са установили, че тя изобщо не е „силна“, въпреки популярните твърдения и изображения в популярната литература.

Мъдростта всъщност може и често идва с възрастта, но само остаряването не е достатъчно, за да станете по-мъдри. Според д-р Глюк хората са свикнали да представят мъдрия човек като старец, но тя и нейните колеги са решили да се съсредоточат върху това откъде всъщност идва мъдростта.

Авторите на изследването заключават, че наистина няма универсална траектория за развитие на мъдростта. Просто казано, не е възможно просто да станете мъдри с времето. Екипът заключи, че „житейският опит“, а не хронологичната възраст ни прави мъдри, но това изобщо не е уникално за възрастните хора.

Д-р Глюк заявява, че израстването на човек към мъдрост и неговите теми за израстване зависят от индивидуалната комбинация от житейски опит и вътрешноличностни и междуличностни ресурси. С други думи, натрупаният житейски опит е важна основа на човешката мъдрост. Въпреки това, не всички стари хора са мъдри. Екипът също така вярва, че начинът, по който хората отразяват житейския опит и какво могат да извлекат от него, може да играе по-важна роля в развитието на мъдростта, отколкото самият действителен опит.

Авторите на изследването отбелязват основните характеристики на мъдростта, а именно:

  • състрадание;
  • себенадминаване в духовен смисъл.

Екипът също така отбелязва, че мъдростта е "ресурс за решаване на проблеми" като самотата, особено в по-късна възраст. В същото време резултатите показват, че мъдростта също може да намалее с възрастта, тъй като някои от нейните компоненти намаляват, например: способността за решаване на проблеми или контролиране на емоциите в стресови ситуации.

Снимка: Shutterstock