Нови изследвания показват, че предците на човека са прекарвали зимния период в хибернация, съобщи сайтът "Дейли мейл".

За човека е естествено да спи повече през зимата. Редуцирането на слънчевата светлина е сигнал за тялото да произвежда повече мелатонин.

Според някои специалисти сънят може да е ключ към превенцията на сърдечни увреждания, причинени от сърдечен арест или инфаркт, както и за превъзмогване на чувството на глад. Хибернацията може да бъде улеснение и за космическите пътувания.

Д-р Марина Бланко от университета "Дюк" в САЩ е изучавала хибернацията при лемурите. Според нея това състояние може да помогне в оцеляването на хората. При нараняване например охлаждането на тялото би могло да намали кръвозагубата.

Хибернацията е състояние, свързано със забавяне на метаболизма. 

Според свидетелства на фосили, открити в Северна Испания, се предполага, че първите хора са преживявали зимния период, спейки. Кости, намерени в пещера, показват забавяне на растежа за период от няколко месеца всяка година.

Резултатите са публикувани в сп. "Антрополъджис". 

И Европейската космическа агенция, и НАСА са заинтересовани от изследвания върху хибернацията при хора. Предполага се, че състоянието на хибернация може да промени космическото състезание.

Един от рисковете пред астронавтите е излагането на радиация. Животните в хибернация обаче са предпазени от увреждания.

Друг проблем е храната на астронавтите за дълги космически пътувания.