Ракът, както и преди, остава трудно предизвикателство за човечеството. Той отнема милиони животи всяка година, но в опит да намерят лек за смъртоносната болест, учените са разработили ново съединение, което засяга раковите клетки по начин, различен от съществуващите лечения, отваряйки вратата към по-ефективни терапии. New Atlas пише какво са успели да направят и защо може да промени подхода към лечението на рака.

Модерен метод, наречен фотодинамична терапия, използва чувствителни към светлина химикали, наречени фотосенсибилизатори, за да убие раковите клетки. Тези химикали се активират от светлина с определена дължина на вълната, обикновено излъчвана от лазер или светодиод. След активиране те генерират реактивни молекули, които увреждат раковите клетки, предизвиквайки процес на самоунищожение в тях, наречен апоптоза.

Трудността на този подход е, че той изисква кислород, за да работи. Много солидни тумори са с ниско съдържание на кислород, което прави традиционната фотодинамична терапия по-малко ефективна. Това ограничение принуди изследователите да търсят алтернатива.

Дойде ново решение под формата на светлинно активирани съединения с платинено подсилване. Изследователският екип разчита на базирана на платина химиотерапия, която се използва от много години, но може да има значителни странични ефекти, като токсичност и лекарствена резистентност. Те са смесили платина със светлочувствителни молекули и са създали ново съединение, което не изисква кислород, за да бъде ефективно.

Това ново съединение е тествано върху мишки с тумори и е активирано с близка инфрачервена светлина. Резултатите са поразителни: размерът на тумора намалява с 89%, а масата му намалява със 76%.

Снимка: mini-robots

Интересното е, че новото съединение предизвиква уникална форма на клетъчна смърт, която е различна от другите противоракови лекарства. Създава се враждебна среда вътре в самата ракова клетка, причинявайки оксидативен стрес и понижавайки вътрешното pH на клетката, което я прави твърде кисела за оцеляване.

Всъщност това съединение помага за активирането на имунната система. Проучването показва значително увеличение на броя на помощните Т-клетки, които помагат за имунния отговор, и цитотоксичните Т-клетки, които директно атакуват раковите клетки.

Първите получени резултати показват, че новото съединение може да бъде значителна стъпка напред в лечението на рак. В момента авторите се подготвят да проведат по-всеобхватни проучвания, за да разберат по-добре свойствата и потенциала на тази иновативна терапия. Тяхната цел е да намерят подходящи кандидати за клинични изпитвания, които биха могли да отворят пътя към нови лечения за пациенти с рак.

Това новаторско изследване не само предлага по-ефективен начин за насочване към раковите клетки, но също така преодолява ограниченията на съществуващите лечения и предлага нов начин за стимулиране на имунната система да се бори с рака. Въпреки необходимостта от допълнителни изследвания, това развитие дава надежда за появата на по-ефективни и по-малко токсични методи за лечение на рак в близко бъдеще.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна снимка: Depositphotos