В ново проучване учени от Университета на Небраска-Линкълн в САЩ се фокусираха върху идеята, че самото количество микроорганизми и вируси, открити във водата, може да доведе до изяждането на първите от вторите, пише Sciencealert.

В проучването, което продължи 3 години, учените събраха проби от езерна вода и добавиха към тях хлоровируси, за да видят дали някой от микроорганизмите се счита за вируси като източник на храна, а не като заплаха. В резултат на това учените откриха микроорганизми Halteria и Paramecium, които виреят във водата.

Допълнителни проучвания показват, че Paramecia си хапвали вирусите, но това не е повлияло по никакъв начин на техния брой или размер. В същото време Galteria използва хлоровируси като източник на хранителни вещества - в резултат популацията на ресничките нараства с около 15 пъти за два дни, докато популацията на вируса намалява със 100 пъти за същия период от време.

Според съавтора на изследването Джон Делондж, еколог, първоначално той и колегите му предположиха, че просто има повече галерии. За да потвърдят или опровергаят тази теория, учените са използвали зелена боя, за да маркират ДНК на хлоровируса - в резултат те са успели да проследят как той е бил въведен в двата вида планктон. След анализ учените забелязали, че вирусите всъщност са били изядени от протозои - техните вакуоли, микробният еквивалент на стомаха, светели в зелено от ядене.

Учените проведоха допълнителни проучвания и установиха, че растежът на Halteria и намаляването на броя на хлоровирусите съответстват на връзката хищник/плячка във водната среда. Всъщност във вирусите има някои полезни неща, които планктонът смята за добра храна, включително нуклеинови киселини, липиди, азот и фосфор.

Изследователите отбелязват, че ще са необходими повече експерименти и лабораторна работа, за да се разбере как организмите, които се хранят с вируси, могат да повлияят на хранителната верига, еволюцията на видовете и устойчивостта на населението. Това ще изисква събирането на повече доказателства за случващото се в дивата природа.

Учените смятат, че страничните ефекти от широко разпространената консумация на хлоровируси в дивата природа също могат да окажат силно въздействие върху въглеродния цикъл и могат напълно да променят научния възглед за въглеродния цикъл в природата. Това обаче ще изисква допълнителни изследвания.

Превод: GlasNews