Учени от Обединеното кралство, Германия и САЩ бяха първите, които описаха механизмите на промените в околната среда в Южен Китай и околните райони, които могат да доведат до рязко увеличаване на видовото разнообразие на прилепите, които се считат за пър вичен "резервоар" за появата на новия коронавирус на SARS-CoV-2.

Според статия, публикувана в списание Science of the Total Environment , по време на проучването експертите установяват, че поради глобалните климатични промени, а именно увеличаването на слънчевата светлина и въглеродния диоксид в атмосферата, повишаването на температурата, съставът на растителността в средата се е променил, както и естествената среда на някои животни.

Проучване на Южен Китай и околните райони на Мианмар и Лаос установи, че изменението на климата е създало благоприятна среда за прилепите в тези райони, които са носители на много вируси, включително SARS-CoV-2.

Според експерти броят на вирусите зависи пряко от броя на местните видове прилепи. Експертите изчислиха събраните данни и стигнаха до заключението, че само в Ухан от началото на ХХ век са се появили 40 нови вида прилепи. Според проучването те могат да носят около 100 вида коронавируси.

„Изменението на климата през изминалия век направи местообитанието в провинция Ухан в южната част на Китай подходящо за значително повече видове прилепи. Разбирането как глобалното разпространение на видовете прилепи се е променило би могло да бъде важна стъпка за възстановяване на историята на произхода на COVID-19 “, казва Робърт Бейер , автор на изследването, от Катедрата по зоология в университета в Кеймбридж.

Според експерти днес в света има около 3 хиляди вида коронавирус, пренасяни от прилепи. Повечето от тях не се предават на хората. Въпреки това, както отбелязват експертите, увеличаването на популацията на прилепи в определен район може да провокира появата на патоген, опасен за хората.

„Взаимодействието между животни и вируси в новите локални системи доведе до голям брой нови смъртоносни вируси“, добави Бейер.