От десетилетия учените предупреждават, че светът ще се сблъска с необратимите последици от глобалното затопляне, ако не се направи нещо. Уви, човечеството не е направило достатъчно и сега ски курортите в Алпите може да загубят своите луксозни снежни писти, пише Daily Mail.

В ново проучване учени от университета в Базел установиха, че заснежените склонове бързо изчезват и следователно ски почивките в Алпите може много скоро да изчезнат в забрава. Причината за това според учените е рязката промяна на климата, пред която е изправена Земята поради нагряването.

По време на проучването учените установиха, че валежите ще продължат да падат над Алпите, но с повишаването на температурите все повече ще бъде дъжд, а не сняг.

Изследователите отбелязват, че машините за изкуствен сняг със сигурност могат да помогнат за решаването на проблема с "голите" склонове, но това ще изисква голямо количество вода, което означава, че ски почивките ще станат още по-скъпи за туристите.

По време на проучването учените анализираха редица аспекти на пистите, включително къде и кога се образува сняг, както и колко вода има в един от най-известните швейцарски ски курорти Андермат-Седан-Дизентис. След това учените изпробваха върху тази информация различни сценарии за изменение на климата - изследователите установиха, че при настоящите условия снегът може да бъде гарантиран по склоновете за целия 100-дневен период.

Въпреки това, тъй като температурата на планетата продължава да се покачва, ски курортите ще разчитат до голяма степен на снежни оръдия, за да поддържат работата на ски курортите по Коледа.

Според съавтора на изследването д-р Ерика Хилтбрунер се очаква снежните оръдия да бъдат достатъчни, за да запазят ски курортите отворени за 100 последователни дни до края на века. Това обаче ще струва много пари, което означава, че цената на ски ваканцията също ще се увеличи.

Изследователите смятат, че до края на века ски курортите ще се нуждаят от 80% повече вода, за да работят - до 540 милиона литра, в момента - около 300 милиона литра вода са достатъчни. Трябва да се отбележи, че днес водата от местното езеро Alpsee се използва за правене на сняг в курорта, но проблемът е, че само не повече от 200 милиона литра вода могат да се използват за тези цели годишно. Това означава, че курортите ще трябва да търсят допълнителни източници, за да получат почти 550 милиона литра вода, необходима за обслужване на пистите.

Превод: GlasNews