Десетилетия на различни изследвания са доказали, че хората трябва да бъдат по-внимателни относно количеството сол, което консумират - твърде много от нея в диетата заплашва със сърдечни проблеми и високо налягане.

Нещо повече, последващи проучвания показват, че високият прием на сол също влияе върху продължителността на човешкия живот - учените смятат, че средно продължителността на живота на мъжете намалява с 2 години, а на жените - с 1,5.

Въпреки това група учени от университета в Единбург предполагат, че това не е единствената опасност от солта. Въпреки че се знае много за ефектите от диета с високо съдържание на сол върху сърцето и кръвното налягане на човек, учените предполагат, че знаем твърде малко за това как диетите с високо съдържание на сол влияят на човешкото поведение, пише The Jerusalem Post.

Имайте предвид, че по-ранни изследователи заключиха, че препоръчителният прием на сол за възрастен е не повече от 6 грама на ден. Реалните числа обаче показват, че повечето хора обикновено консумират около 9 грама сол на ден.

Учени от Единбург проведоха експеримент върху мишки - едната група животни спазваше диета с ниско съдържание на сол, другата с високо съдържание. Резултатите от изследването показват, че диета с високо съдържание на сол повишава нивата на хормона на стреса при опитни мишки средно със 75%. Изследователите установяват, че нивата на хормона на стреса в покой се повишават, а хормоналният отговор на стреса е два пъти по-висок при мишки на диета с високо съдържание на сол. Освен това учените са забелязали, че солта повишава активността на гените, които са отговорни за мозъчните протеини, които контролират реакцията на тялото към стрес.

Според проф. Матю Бейли от Центъра за сърдечно-съдови науки към Университета в Единбург, важно е да помним, че хората са това, което ядат. Ето защо е толкова важно за нас да знаем как определени храни влияят не само на физическото, но също и психологическо здраве.

Изследователите отбелязват, че техните резултати не могат да бъдат пряко свързани с хората, но те трябва да помогнат на хората да осъзнаят по-добре как солта влияе на нашето здраве, включително психологическото.

Превод: GlasNews