Учените са открили, че съветите да се използва „здрав разум“ всъщност може да са доста безполезни. Ново изследване показва, че „здравият разум“, дълго смятан за универсален, е уникален за всеки човек. Това, което определя този „здрав разум“, варира от човек на човек.

Екип от учени от Университета на Пенсилвания събра 4407 твърдения, които в даден момент са били смятани за здрав разум, пише DailyMail. Например „триъгълникът има три страни“, „една батерия не може да издържа вечно“, „трябва да намалите консумацията на алкохол по време на спорт“, „избягвайте близък контакт с болни хора“, „планетата Земя е кръгла“ и т.н.

След това изследователите помолиха повече от 2000 души да оценят колко „здрав разум“ смятат за горните твърдения.

По този начин учените са открили, че възприемането на „здравия разум“ варира значително сред хората. Малък брой твърдения бяха приети от респондентите като очевидни, тъй като много от тях не можаха да се съгласят с повечето от тях.

Според изследователите фактори като възраст и пол не оказват голямо влияние върху начина, по който хората възприемат здравия разум.

„Здравият разум, който се смята за универсален сред всички хора, парадоксално се смята и за несъществуващ. Виждаме, че здравият разум варира значително в зависимост от вида на твърденията, но е най-съвместим с фактите за физическата реалност. Ние също виждаме този колективен здрав разум. „Това е ограничен феномен, който подкопава универсалистките твърдения и подкрепя скептиците“, пишат авторите на изследването в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.