Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила конфликт на интереси по отношение на държавния глава Румен Радев и е прекратила производството по сигнал срещу него в останалата му част - това става ясно от решение на комисията, публикувано на официалния й сайт.

От КПКОНПИ уточняват, че в сигнала се посочва, че са налице съмнения за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебно положение на Радев в качеството му на командир на ВВС във връзка с назначаване на съпругата му Десислава Генчева (в момента Радева) на два щата, въпреки че втория такъв - PR на ВВС, по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя.

Проверката е установила, че с договор от 10.10.2011 г., сключен между Военно формирование 22800 и бъдещата президентска съпруга тя е била назначена на длъжността "Старши експерт" в сектор "Финанси".

С допълнително споразумение от 21.11.2014 г. на е възложено да изпълнява и функциите по осигуряване на дейността по връзки с обществеността, съгласно длъжностната характеристика на военнослужещ "Старши експерт" в Канцеларията на командира на ВВС.

От комисията обаче посочват, че не е установен конфликт на интереси поради липса на частен интерес на Радев или на свързано с него лице.

В сигнала се казва още, че ВВС е плащало наем на жилище, което обитавала Десислава Генчева в София, като тя живеела там заедно със самия Радев. Установено е, че през 2010 г. той е закупил жилище в столицата от 143 кв. м. за 168 000 лева, което е под пазарните цени на имотите за периода в района. През 2005 г. е закупено ведомствено жилище от Министерство на отбраната и едновременно с това, неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът обаче е продаден през 2007 г. Освен това, видно от направената справка в НБД "Население", на 12.08.2016 г. е сключен граждански брак между Радев и Десислава Генчева), както и че нямат едни и същи постоянни и настоящи адреси, както и общи деца, се казва още в съобщението.

Според комисията в изпратения по електронен път сигнал срещу Радев не са се съдържали данни за нарушение на отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интерес.

От КПКОНПИ отбелязват още, че твърденията в сигнала касаят правни действия - сключване на договори за наем и договор за покупко продажба на недвижими имоти, извършени от Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност.