Сигурно и на вас ви се е случвало да лежите в леглото и да се взирате в тавана с часове, заслушани в тиктакането на стрелките на часовника. В стаята е тъмно, а около вас - тихо. И в главата ви бродят само мисли, основната от които е: „Защо не мога да заспя?“.

Сънят е едно от най-важните неща за всеки от нас, защото по този начин организмът ни си почива интензивно и съумяваме да презаредим силата си. „Често казвам, че сънят е живот“, казва Лори Лийдли, президент и преподавател по клиничен сън. "Това е единственото време, когато клетките на тялото ни се регенерират. Почивката е лечебна и е необходима за здраво тяло, ум и дух".

А липсата на достатъчно сън има реални последици, както физически, така и психически, пише Real Simple. Лийдли казва, че лишаването от сън се е превърнало в проблем за общественото здраве „поради простата причина, че когато лишите тялото си от възстановителните ползи от съня, това може да повлияе на вашето психическо и физическо здраве по безброй начини“.

Моник Мей, доктор по медицина, сертифициран семеен лекар, изброява рисковете от липсата на достатъчно сън: лоша концентрация, умора, раздразнителност, метаболитни проблеми, високо кръвно налягане и инсулт.

„Стресът, изтощението и лишаването от сън образуват смъртоносен коктейл – комбинирани, те могат да доведат до психични разстройства като депресия и тревожност“, добавя Лийдли. „Вашето здраве може драстично да се влоши, имунната ви система може да пострада и потенциалният ви риск от развитие на хронични заболявания като хипертония, диабет тип 2 и сърдечни заболявания може да се увеличи значително. Колкото и да сте заети, просто не можете да си позволите игнорирайте необходимостта от качествен сън".

Въпреки че всичко това звучи малко плашещо, тези рискове може да са само мотивацията, от която се нуждаете, за да разберете какво стои зад безсънните ви нощи. Защото колкото и важен да е сънят, има безброй реални и често срещани причини, поради които много от нас не могат да спят достатъчно.

Вие сте стресирани

Въпреки че добрият нощен сън може да бъде чудесен след дълъг и напрегнат работен ден, стресът може да е нещото, което ви пречи да заспите. Всъщност Лийдли казва, че една от най-честите причини за безсъние е стресът.

„Ако откриете, че се мятате и въртите дори когато всяка кост и мускул в тялото ви крещят за сън, това може да е, защото умът ви просто не е готов да се изключи“, казва Лийдли. Мозъкът ви може да заседне в порочен кръг от крайни срокове, срещи и бележки, докато се опитвате да си затворите очите. „Това може да е натиск в работата или някакъв стрес в живота на човек. Страничният ефект от този стрес е, че не можете да спите добре през нощта.“

За съжаление, препускащите мисли, които водят до невъзможност за заспиване, в крайна сметка могат да се превърнат в дълготрайна безсъние. Но не е нужно да оставате в този цикъл завинаги. За да се преборите с това, Лийдли препоръчва да се отпуснете преди лягане с антистрес дейности.

„Отделете малко време преди лягане, за да правите неща, които ви помагат да се освободите от стреса“, казва тя. — Избягвайте да ядете и пиете стимуланти като сладкиши и кофеин. Освободете се от стреса, като се молите или медитирате, правите упражнения за дълбоко дишане, взимате топла вана, слушате успокояваща музика - всичко, което ви помага да се отпуснете."

Снимка: Getty Images

Прекарвате твърде много време пред екрана

Д-р Мей обяснява, че всички електронни устройства излъчват светлина и издават звуци, които могат да разсейват, а постоянната стимулация на мозъка може да затрудни отпускането преди лягане. Просто казано, тези устройства могат да нарушат естествения ритъм на съня, разсейвайки вниманието и дори фалшиво сигнализирайки за будност.

Ако искате да се чувствате по-спокойни преди лягане, д-р Мей препоръчва да не използвате електронни устройства в леглото или непосредствено преди лягане.

Снимка: unsplash.com

Нямате постоянен модел на сън

Много възрастни попадат в този капан на безсънието, но за да го коригирате, може да се наложи да се върнете към дните от вашето детство, когато сте имали определено време за лягане, предшествано от ежедневна рутина.

Сега, когато сте по-възрастни, определеното време за лягане все още може да бъде полезно. Лийдли казва, че е важно да „планирате времето си за лягане“, добавяйки, че „един от най-добрите начини за подобряване на качеството на съня е да настроите последователна рутина за лягане“.

Д-р Мей също казва, че е важно да се придържате към редовен график за сън. Като всеки нов навик, отнема време, за да се принудите да си легнете до определен час, така че задайте аларма на телефона си.

Задайте аларма, която да се включва час или два преди лягане като сигнал, че е време да се отпуснете. Следвайте редовен график за сън. Независимо кога си лягате, събуждайте се по едно и също време седем дни в седмицата (да, включително през почивните дни).

Снимка: Далина Рахман / Getty Images

Наличието на кофеин в тялото

„Консумацията на кофеин може да ви раздразни, особено ако го консумирате малко преди лягане“, отбелязва д-р Мей. Кофеинът може да остане в тялото няколко часа, така че колкото по-късно през деня пиете еспресо, зелен чай, сода или дори ядете шоколад, толкова повече може да повлияе на съня ви.

Чаша или две кафе след събуждане е добре, но кофеинът през целия ден може да попречи на добрия нощен сън.

Снимка: Getty Images

Ядете много преди лягане

Д-р Мей казва, че яденето на голямо количество храна непосредствено преди лягане може да бъде вредно, тъй като стомахът започва да смила храната и може да увеличи риска от киселинен рефлукс или киселини. Вместо това вечеряйте по-рано, ако е възможно, но ако е късно хранене, трябва да е много леко.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Getty Images