Ново проучване разкри потенциални пътища за предаване на болестта на Алцхаймер. По време на експерименти върху мишки става ясно, че наследствена форма на неврологично заболяване може да се предава между хората по време на донорството на костен мозък, пише Gizmodo.

Въпреки че това предаване на болестта вероятно е изключително рядко, учените смятат, че са необходими повече изследвания.

Изследването е проведено от учени от университета на Британска Колумбия. Учените са се фокусирали върху изучаването на клетките, които произвеждат амилоидния прекурсорен протеин (АРР). Това са протеини, които изпълняват няколко важни задачи в тялото и могат да се превърнат в бета-амилоид, протеин, който играе ключова роля в развитието на болестта на Алцхаймер. Неправилно нагъната версия на бета-амилоид се натрупва в мозъците на хората с болестта, образувайки бучки отлагания, наречени плаки.

Повечето случаи на Алцхаймер са причинени от няколко фактора, като свързаните с възрастта промени в мозъка. Но има и наследствени мутации, които увеличават риска от развитие на болестта в по-ранна възраст.

Някои от тези мутации са свързани с гена, отговорен за производството на АРР в клетките. Тези клетки са открити не само в мозъка, но и в цялото тяло, включително костния мозък. Затова екип от учени, ръководен от имунолога Уилфред Джефрис, е решил да разбере дали тези клетки могат да причинят болестта на Алцхаймер.

„Чудехме се дали наследствена форма на болестта на Алцхаймер ще се появи при мишки, след като им е инжектиран костен мозък от болна мишка“, казва Джефрис.

Резултатите показват, че мутирал ген в донорски клетки може да бъде предаден и да причини болестта на Алцхаймер. Учените потвърждават, че дори здрави хора могат да бъдат изложени на риск от инфекция по този начин.

Друга група учени са открили доказателства, че болестта на Алцхаймер може да се предава между хората, макар и само при много редки и специфични условия, като даряването на замърсен човешки растежен хормон, извлечен от мозъка на труп (практика, която отдавна е преустановена). Рискът от предаване на наследствената форма на болестта на Алцхаймер при трансплантация на костен мозък е реален, но не прекалено голям.

Превод: GlasNews.bg