Какво е тетанус?

Тетанусът представлява бактериална инфекция, която засяга мозъка и нервната система, което води до изключително болезнена мускулна ригидност (скованост). За щастие е налична ваксина, чрез която това заболяване може да бъде предотвратено.

Тетанусът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Clostridium tetani. Когато попадне в рана, тази бактерия произвежда токсини, които нарушават функциите на нервната система и засягат движението на тялото.

Освен че е болезнено състояние, тетанусът може да причини затруднено дишане и мускулни спазми. Тетанусът е възможно да причини сериозни усложнения, като стягане на гласните връзки, други инфекции и фрактури. Състоянието е възможно дори да доведе до фатален край. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 1 до 2 от 10 случая на тетанус са фатални.

Как се случва разболяването от тетанус?

Спорите на бактериите (стадий от живота на бактериите), причиняващи тетанус (Clostridium tetani) се намират в природата на места като почва, прах и оборски тор. Те обикновено навлизат в тялото чрез нарушаване на целостта на кожата, като изгаряне, порязване или убождане (включително прободни рани). Веднъж попаднали в тялото, спорите се развиват в бактерии.

За тетаничните бактерии особено подходяща среда за развитие са области на тялото с малко кислород (анаеробни условия). Дълбока, тясна рана, като причинената от убождане със замърсен пирон, има по-голяма вероятност за развитие на тетанус. Възможно е да отнеме от един ден до месеци, за да бъде развит тетанус, след като бактериите навлязат в тялото. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) повечето случаи на тетанус се развиват в рамките на 14 дни.

Кога е необходимо спешно ваксиниране срещу тетанус?

При тежко порязване и пропуснато прилагане на бустер срещу тетанус през последните 10 години, е необходимо незабавно прилагане на ваксина против тетанус в близко лечебно заведение или спешно отделение. Изключително важно е прилагането на ваксината да стане скоро (в рамките на 72 часа) след нараняване. Инжектирането на ваксината се извършва мускулно в горната част на делтоидния мускул на ръката.

Бактериите могат да навлязат в тялото чрез малки порязвания, ожулвания и драскотини. При порязване или нараняване от метален или ръждясал предмет или получаване на дълбока рана е необходимо незабавно консултиране с лекар за ваксина срещу тетанус. Трябва да бъде взето предвид, че случаи на тетанус могат да възникнат и в резултат на изгаряния, ухапвания от животни или рани, замърсени от пръст или изпражнения. Тетанусът не е заразен (не може да бъде предаден човек на човек).

Какво представлява ваксината срещу тетанус?

Ваксината срещу тетанус се поставя при стандартна имунизация, която получават бебета и деца. Най-разпространената версия на тази ваксина е DTaP, която също предпазва от дифтерия и коклюш и се смята, че е 100 процента ефективна. Съществуват и три други видове ваксини срещу тетанус, всички, от които предпазват от множество заболявания:

Ваксина срещу дифтерия и тетанус (DT);
Ваксина срещу тетанус и дифтерия (Td);
Ваксина срещу тетанус, дифтерия и коклюш (Tdap).
Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват ваксинация срещу тетанус за всички възрасти. Освен това, тъй като защитата от ваксината започва да намалява с течение на времето, се препоръчват реваксинации на всеки 10 години.

Как действат ваксините срещу тетанус?

Ваксините срещу тетанус стимулират имунната система да създаде имунен отговор. Когато бъде доставен тетаничен токсоид в тялото чрез ваксинация, имунната система реагира чрез създаване на антитела. Антителата представляват протеини в тялото, които се борят със специфични болестотворни бактерии или други патогени, пише puls.

След ваксиниране срещу тетанус, имунната система е подготвена да защити тялото при експозиция на бактерията Clostridium tetani. Ако бактериите навлязат в кожата, антитела ги разпознават и атакуват, така че заболяването не може да бъде развито. Ваксината срещу тетанус съдържа инактивирани (убити) бактерии. Тъй като ваксината не съдържа живи бактерии, тя не може да предизвика заболяването.

Какви са нежеланите реакции от ваксината срещу тетанус?

Както при всяко лекарство, ваксината срещу тетанус е свързана с известен риск от странични ефекти. Тези нежелани реакции обикновено са незначителни и отминават след няколко дни. Възможните нежелани реакции включват:

Болка в мускулите;
Болезненост на мястото на поставянето на ваксината;
Треска;
Главоболие;
Умора
Гадене, повръщане или диария.

Какви са рисковете от поставянето на ваксина срещу тетанус?

Ваксините срещу тетанус са безопасни. Усложненията след ваксинация са много редки, въпреки това те могат да включват:

Алергична реакция към тетаничен токсоид или друга съставка на ваксината;
Замаяност;
Тежка мускулна слабост и болка;
Тинитус (шум в ушите);
Промени в зрението.
Много рядко бебетата и децата имат сериозни нежелани реакции от ваксината DTaP, като например:

Продължаващ, неутешим плач (обикновено за повече от няколко часа);
Треска над 40 градуса по Целзий;
Гърчове.
При развиването на някой от тези проблеми е необходима консултация с лекар.

Кога не бива да бъде поставяна ваксина срещу тетанус?

В повечето случаи поставянето на ваксина срещу тетанус е безопасно. При случай на предходна сериозна реакция към ваксина срещу тетанус в миналото, е необходимо консултиране с лекар, преди получаването на друга доза от ваксината. Лицата, които са алергични към някой от компонентите на ваксината срещу тетанус, трябва да избягват да получават нова доза. Преди ваксинирането срещу тетанус е необходимо пациентът да информира своя лекар, ако има:

Нарушение на кръвосъсирването;
Синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barre GBS), който е нарушение на имунната система;
Получаване на гърчове в миналото;
Анамнеза (медицинска история) за тежка реакция към ваксина срещу коклюш, дифтерия или тетанус;
Проблеми с нервната система;
Наскоро претърпяна трансплантация.

Също така е необходимо информирането на лекаря за всички лекарства, които приема даденият пациент. Някои медикаменти могат да взаимодействат с ваксината срещу тетанус, те включват:

Кортикостероиди;
Лекарства за лечение на рак;
Имуносупресивни лекарства.
Кога е необходимо поставянето на ваксина срещу тетанус при възрастните лица?

Днес повечето лица на зряла възраст са били ваксинирани срещу тетанус като деца и трябва само да поддържат подсилващи ваксини (бустерни дози). Не е късно поставянето на ваксина срещу тетанус, ако това не е било сторено през детството.

Специалистите препоръчват поставянето на ваксина срещу тетанус на зряла възраст, ако пациентът:

Не е бил ваксиниран като дете;
Не е получавал бустер от повече от 10 години;
Има диагноза диабет;
Е на преклонна възраст;
Е бил болен от тетанус преди.