Въпреки големия брой ваксинирани хора, в Германия се наблюдава рязко увеличение на заболеваемостта от коронавирус. При повечето заразени хора вирусът се открива само с помощта на тест - ваксината предпазва толкова добре, че няма признаци на инфекция. В България е малко по-различно, имайки предвид нищожния процент ваксинирани.

Когато обаче се появят симптоми, те говорят за т.нар. пробивна инфекция. В момента в Германия има около 68 000 такива случая, което е значително повече от очакваното, според здравния департамент. Една от причините е по-заразният вариант Delta, който в момента отчита преобладаващ дял от всички епизоди на коронавирусна инфекция.

И дори болестта да е лека: такива заразени трябва да бъдат изолирани у дома, а неваксинираните контактни лица - под карантина.

Но: как да разбера колко съм заразен, ако имам ваксината? Мога ли да НЕ съм заразен, дори ако резултатът от теста е положителен?

Според експерти това е напълно възможно. Дори и да не сте ваксинирани. Тъй като сред неваксинираните има заболявания с висока и ниска заразност. КОЛКО сте заразни може да се определи по броя на вирусите, открити в пробата. Техният брой се определя от стойността на CT.

Какво е стойност на CT?

За откриване на вируси, намазката преминава през няколко цикъла на изпитване (репликационни цикли), пише bild.de. Освен това, колкото повече цикли са необходими, толкова по-малко вируси са в пробата. Броят на преминатите цикли се посочва като стойност на CT (стойността на „Cyclus Threshold“). Колкото по-висок е показателят, толкова по-нисък е вирусният товар, а оттам и инфекциозността.

Например Институтът на Робърт Кох класифицира стойностите на CT над 30 като много ниска заразност и над 35 като нула изобщо. Ако пробата изисква повече от 40 цикъла (CT = 40), тестът обикновено се счита за отрицателен, дори ако все още присъстват вируси.

Защо тестът е положителен, ако не съм заразен?

Вече е известно, че пациентите с коронавирус преминават през определени фази, в които са повече или по-малко заразни. По правило най-заразният период се счита за два дни преди появата на симптомите и до 14 дни след това.

Както лекарите обясняват, патогенните частици могат да останат в тялото няколко седмици след заразяването, това са така наречените „мъртви“ вируси. PCR тестът ги открива, въпреки че те вече не са достатъчно активни, за да се размножават и не представляват заплаха.

Могат ли само PCR тестове да открият такива вируси?

Вероятно да. Различни проучвания показват, че бързите антигенни тестове със CT стойност около 30 практически не могат да открият вируса. Следователно те показват отрицателен резултат, но PCR тестът все още може да даде положителен резултат.

Трябва ли да се самоизолирам с висока CT стойност?

Зависи от периода на заболяването. Проблемът със СТ е, че той отбелязва началото или края на инфекцията. Ако коронавирусът е открит при лице с висока CT стойност без никакви симптоми или положителен резултат от теста, се препоръчва самоизолация, тъй като заболяването може да е в инкубационния период.

Ако пациентът е приключил карантина, има отрицателен резултат от бърз тест и PCR тест със CT стойност над 30, Министерството на здравеопазването разрешава оттегляне от самоизолация. Резултатът ясно показва края на инфекцията, пациентът се счита за възстановен, въпреки положителния резултат от PCR теста.

А при нас как е?

Превод: GlasNews.bg