Тенденциозно е намаляването на броя на браковете и увеличаване на съжителстващите двойки „без подпис“ през последните десетилетия.

Обяснявайки това, д-р Макс Блумбърг, психолог по взаимоотношенията и дипломиран член на Британското психологическо общество, казва, че бракът вече не предлага това, което е предлагал преди.

Д-р Блумбърг от Хемпшир казва: „Обществото изискваше от вас да се ожените, дори ако ползите от това не бяха големи. Особено за жените нямаше социална мобилност без брак, така че дори и лошият брак имаше предимства. Но сега нещата се промениха и разходите за сключване на брак са значително по-високи.

Бракът може да означава компромис и да останете с по-малко пари, по-слаба кариера и по-малко свобода. Така че за мнозина има по-малка стойност да се оженят, отколкото да останат необвързани.“

Той разкрива защо традиционната институция е на път да изчезне.

1. Традиционните причини за брак вече нямат значение

Дори до 60-те години на миналия век или по-късно мъжете и жените имаха определени роли. Но съвременните социални структури правят това все по-малко важно и животът на жените сега е много по-гъвкав. Те работят, преследват кариери, раждат и се грижат за къщата – независимо дали са женени или не. Мъжете също стават по-гъвкави в ролите си, но не със същата скорост като жените.

2. Хората се женят, когато са щастливи (а ние сме по-малко щастливи)

По-щастливите хора са по-склонни да се оженят от нещастните просто защото на нещастните им е трудно да поддържат връзки и е трудно да поддържат контакт с тях. Така че влошаването на психичното здраве и щастието ще се свърже с влошаване на брака.

3. Нарастващо приемане на съжителството

Налице е нарастващо обществено приемане на съжителството с изисквания за правна защита. Често хората вярват, че съжителството с някого преди брака може да намали въздействието при последващ развод. Всъщност съжителството може да доведе до повече рискове от разпадането на брака. И все пак, той става все по-популярен, може би просто защото е по-лесен, а и родителите вече не взимат участие с мнението си.

4. Високият процент на разводи рисува лоша картина

Изчислено е, че 42 процента от браковете в Обединеното кралство завършват с развод. Често ключова причина са споровете за финансите. Освен това повечето разводи са по инициатива на жени. Но в психологията ние поставяме силен акцент върху това как нашите очаквания могат да управляват нашето поведение. Така че, ако всичко, което човек вижда в медиите, са бракове, които завършват зле, това ще допринесе за мнението му и може изобщо да не иска да опита.

5. Няма доказателства, които да показват, че бракът ви прави по-щастливи и по-здрави (особено за жените)

Ползите от брака за мъжете са съвсем ясни. Проучванията показват, че женените мъже имат по-добро здраве и щастие. Те също боледуват по-малко, имат по-добро психично здраве и се възстановяват по-бързо от болест. Но това не е толкова ясно за жените.

В своята книга от 2020 г. „Щастливи завинаги: Радикален нов подход към добрия живот“ поведенческият учен Пол Долан от Лондонското училище по икономика анализира глобални данни. Той установи, че жените, които са самотни и нямат деца, често твърдят, че са по-щастливи от омъжените. Освен това живеят по-дълго. Изследванията показват, че жените, които са необвързани, могат да имат по-големи социални връзки и да извършват повече социални дейности – което е ключов маркер за щастие.

6. Разходи за сватби

Въпреки че Covid може да е повлиял на покачването на цените, отдавна има тенденция към нарастване на разходите за сватби. При криза на разходите за живот много двойки може просто да си помислят, че сватбата е твърде скъпа и не е на първо място в списъка им с приоритети.

7. Жените се справят добре сами по време на майчинство

Не мисля, че повечето жени казват, че искат да се занимават с майчинство сами. Но ако те имат силно желание да бъдат родители, но не са срещнали правилния партньор, те може да изберат да се справят сами. Вече има по-малко стигма относно използването на донори на сперма или това да си самотна майка. И ако една жена може да си го позволи – което те все повече могат – това изглежда като опция. По същия начин, ако в една двойка жената забременее, но единият от тах не иска да се грижи за детето, другият може да избере да го отгледа сам.

8. Хората не искат да инвестират

Когато човек се замисля дали иска да се ожени или не, той преценява колко ще инвестира емоционално и финансово - и каква възвръщаемост ще получи от това. Браковете неизбежно означават, че трябва да направите компромис с определени неща. Няма да имате свободата да правите каквото искате. По същия начин може да се окаже, че финансите ви намаляват, тъй като отиват в споделен общ фонд и вече нямате правомощия за това за какво харчите парите си. Хората гледат възвръщаемостта, която получават от инвестицията си, и ако не изглежда, че е достатъчна, няма да се оженят. Стойността и ползата от него трябва да са повече от цената.

9. Да си извънбрачно роден вече не е социален позор

Хората над 50-годишна възраст все още могат да повдигнат вежди когато чуят за дете, родено извън брака. Но повечето хора няма да го направят. Това вероятно е свързано с отслабващата сила на църквата. Голяма част от традиционната социална стигма идва от религиозен възглед.

10. Липса на модели за подражание

Вече сме с второ поколение хора, които избират да не се женят. Толкова много от тях ще са израснали без женени родители. По същия начин медиите вече не се фокусират върху семейните двойки. Така че има все по-малко женени модели за подражание, на които да се подражават.

Превод: GlasNews.bg