Спирането на пушенето не е лесно, но за тези, които искат да се откажат от навика, някои методи са по-ефективни от други. Голямо изследване, проведено във Великобритания, хвърля светлина върху това кои методи са най-ефективни в борбата за здравословен начин на живот, пише ScienceAlert.

Новото изследване разглежда опита на 157 179 пушачи от 319 отделни проучвания. Целта е била да се установи кои методи работят най-добре, за да помогнат на хората да спрат да пушат поне за шест месеца.

Джейми Хартман-Бойс, специалист по обществено здраве от Оксфордския университет, напомня очевидния, но изключително важен факт: отказването от цигарите е огромен плюс за здравето. Като се има предвид, че тютюнопушенето е една от водещите причини за предотвратима смърт и болести в световен мащаб, това е много важно, защото отказването от тютюнопушенето е стъпка, която всеки може да предприеме и не е нужно да чака до появата на някакво лекарство, както в случая на някои сериозни заболявания. Въпреки това никотинът в цигарите прави отказването от тютюнопушенето трудна задача. Само 6 от 100 души успяват да откажат цигарите сами.

Ето защо учените са решили да проведат това мащабно изследване. В търсене на улесняване на процеса на отказване от тютюнопушенето учените идентифицираха следните три метода, които ефективно помагат на хората да се откажат от този лош навик:

  • Лекарства варениклин и цитизин;
  • Никотинови електронни цигари;
  • Комбинация от два вида никотинова заместителна терапия - лепенки и дъвки.

Варениклин и цитизин имат интересен принцип на действие. Те стимулират специфични рецептори в нашия мозък, които обикновено се възбуждат от никотина. Така те дават на мозъка търсения „стимул“, без същевременно да имат нужда от никотин, и блокират действието на самото вещество. И двете лекарства, заедно с никотиновите електронни цигари, са помогнали на около 14 от 100 пушачи да спрат да пушат за поне шест месеца.

Но ако решите да използвате никотинозаместващи лекарства, по-добре е да използвате две форми наведнъж, казват учените, например пластири и дъвки. Този подход е помогнал на 12 от 100 души да спрат да пушат, докато използването само на един вид е помогнал само на 9.

Интересното е, че проучването също така е установило, че постепенното отказване от никотина може да бъде по-ефективно, отколкото пълното отказване. Времето на започване на лечението или дозата никотин по време на него не са от голямо значение.

Друго лекарство, бупропион, е помогнало на 9 от 100 души. Това и други лекарства, като правило, не предизвикват сериозни странични ефекти. Трябва обаче да се отбележи, че не всички изследвания, прегледани от учените, предоставят данни за странични ефекти.

Кейтлин Нотли от Университета на Източна Англия в Обединеното кралство похвали изчерпателния характер на изследването. "Това проучване установи, че електронните цигари, варениклин и цитизин удвояват броя на хората, които отказват да пушат в сравнение с други методи", казва тя.

Въпреки че изследователите са уверени в своите резултати, те биха искали повече информация за възможните странични ефекти и кои комбинации от лечение и подкрепа са най-ефективни.

Заслужава да се отбележи също, че повечето от анализираните проучвания са проведени в по-богати страни. Това означава, че авторите не знаят много за това как хората, живеещи в страни с ниски доходи, отказват да пушат. Изследователският екип се надява, че бъдещите проучвания ще запълнят тази празнина и ще проучат как финансовото състояние на дадено лице влияе върху способността му да откаже пушенето.

Никола Линдсън от Оксфордския университет обобщава резултатите с не най-утешителното, но не и безнадеждно наблюдение: отказването от цигарите е много трудно, но благодарение на всеобхватни проучвания като това, сега имаме по-ясна картина кои методи работят най-добре, помагайки на пушачите, лекарите и здравните системи да направят избор за по-здравословно бъдеще за човечеството.

Превод: GlasNews.bg