Тесните тела и месестото розово оцветяване на кръвните червеи едва ли ги правят визуално привлекателни, а наличието на метални зъби е напълно ужасяващо. Тези същества принадлежат към род Glycera - група червеи многочетини, които най-често живеят в плитки води в морската среда.

Изследователите отбелязват, че може би най-впечатляващи са челюстите им, които са 10% медни кристали и са толкова здрави, че един „комплект“ всъщност може да издържи цял живот, тоест около 5 години от живота на кръвния червей. Друга особеност на кръвните червеи е, че те могат да разтягат тялото си до 35 сантиметра.

Най-често жертвите на атаката на тези зъбати чудовища са миньори и рибари, пише IFLScience. Статистиката обаче показва, че ухапванията от кръвни червеи са изключително редки. Въпреки това, тези, които са се сблъскали с тях от първа ръка, рисуват много неприятна картина, тъй като е известно, че кръвните червеи могат да използват медните си зъби, за да захапят екзоскелета на жертвата и да инжектират отрова, която ще я парализира. Някои изследователи също смятат, че медните зъби на кървавите червеи също са в състояние да ускорят времето, необходимо на отровата да започне да действа като химически зашеметител.

През 2022 г. морски еколог говори за симптоматично отравяне, което е получила, след като е била нападната от кръвен червей по време на полеви изследвания. Ученият каза, че ухапването на медните челюсти се усеща като „ужилване от пчела“ и също е придружено от болка и сърбеж. Приблизително ден след ухапването прободните рани от зъбите се затварят и на тяхно място се образуват еритемни петна.

На 8-ия ден след ухапването морският еколог е принудена да потърси медицинска помощ, тъй като пръстът все още имал оток и внезапно променил цвета си. На 9-тия ден още повече се подул и затоплил, но не се разболяла. Независимо от това, ясно изразени везикули присъствали на местата на пункция.

Изследователите отбелязват, че все още не е напълно ясно дали тази реакция на ухапването е причинена от отрова, вторична бактериална инфекция или комбинация от двете. Въпреки това авторите на изследването смятат, че рибарите и жертвите на кървавите червеи трябва да докладват по-често за ухапвания, така че изследователите да могат да научат повече за това как те засягат човешкото тяло.

Имайте предвид, че металът е изключително рядък в животинското царство, най-малкото защото е много трудно да се открие в големи количества. За щастие на кръвния червей, той се крие в утайки, за да може да абсорбира необходимото количество мед от околната среда. Учените обаче все още не са разрешили мистерията на образуването на медни зъби при кървавите червеи - мистерията остава как тези червеи са успели да преработят меда и да насочат отлаганията му в челюстта, за да образуват зъби.

През 2022 г. учените успяха да хвърлят светлина върху тази мистерия. Изследователите са открили протеин, който допринася за създаването на метални зъби при кръвните червеи. Резултатите показват, че този протеин изпълнява впечатляващ набор от 6 основни функции. В резултат на това те успяха да отгледат четири страховити медни зъба, които се използват за атака и битка със съперници.