"Как ще отпразнувам победата над световния шампион ли? Отивам да си легна". Думите са изречени на 24 февруари тази година от устата на 16-годишното шахматно чудо Рамешбабу Прагнанандаа, след като само преди минути е надвил световния номер 1 Магнус Карлсен и е станал най-младият, който е успявал да матира действащ номер 1 в този спорт. А в историята на шахматната надежда има и българска връзка - преди да победи Карлсен, най-голямата победа на младия Праг е над българина Веселин Топалов в началото на 2020 г. 

Светът е в еуфория от събитието, гладни за сензации журналисти веднага го засипват с въпроси, но слабоватото индийче ги попарва с този лаконичен отговор.

По-късно той получава поздравления дори от премиера на Индия Нарендра Мори, но отново ги приема неохотно.

Измумителният тийнейджър, който заради сложното си име е известен повече с краткото Праг, е чужд за славата, като определя шахмата като единствената си голяма любов. И се извинява, че личният му живот е скучен и затова предпочита да не дава много интервюта.

През 2016-а, тогава 10-годишен, той става най-младият международен майстор в историята. През 2018-а стига до званието гросмайстор, като единствено друго дете-чудо на индийския шахмат го постига по-рано - Абхиманю Машри - на 12 години и 3 месеца.

Двамата са част от новото поколение шахматни машини, които се стремят да повторят успехите на Вишванатан Ананд. Подобно на много други представители на своето поколение в Индия, Праг се занимава с шахмат, вдъхновен от бившия световен шампион Ананд, който прави революция в този спорт.

Към момента страната изживява истински бум, като има 73-ма гросмайстори. За сравнение - през 2007-а са били 20. В страната пък има общо 50 000 регистрирани шахматисти.

На възраст, на която момчетата биха заменили крайник за безкрайни часове игри, той е усъвършенствал изкуството на спокойствието и съсредоточаването в спорт, който е всичко друго, но не и любим на тийнейджърите" - отбелязва Сюзън Нинан, която отразява шахмата за ESPN Индия, в прозорливо озаглавена статия от 2018 г. "Момчето, което може да бъде крал".

Тогава 12-годишният вундеркинд приема комплиментите с плаха усмивка, прегърнат от майка си Нагалакшми. Челото му е омазано със свещена пепел, а младежът не крие притеснението си от медийния интерес, пише Дир.бг.

"Праг е един от най-амбициозните шахматисти на своето поколение. Той знаеше, че шахматът ще бъде неговият живот, когато беше на осем години. Винаги мисли за шахмат", казва неговият треньор Рамеш.

Син на баща банков мениджър и майка домакиня, Праг е и "много приятелски настроен и весел младеж", казва Рамеш. Той обича да играе тенис на маса и крикет с приятелите си в Ченай и гледа комедии на тамилски език по телевизията.

Когато Нинан го посетила в дома му през 2018 г., тя го намерила залепен за телевизионните новини, слушайки как репортерът редува цифри за провеждащите се избори. "Всичко по телевизията е интересно", казва й той.

Преди пандемията шахматистът прекарва по 15 дни в месеца на път по международни турнири. Помага му това, че не му се налага да посещава училище всеки ден, а ходи на уроци преди изпитите. Той и сестра му Вайшали, която е член на женския национален отбор на Индия, са първо поколение шахматисти.

Майка им пътува с Праг по света с оризоварка, като по време на турнирите приготвя любимите тамилски ястия на сина си. Oсвен персонална готвачка, тя е и негов мениджър.

"Опитваме се да го запознаем и с други кухни, но той обожава гозбите на майка си", разказва Рамеш.

Когато обаче притеснителното момче застане зад фигурите, сякаш се трансформира изцяло. Той обмисля изключително внимателно всеки свой ход, понякога по над 30 минути.

Самият Карлсен също признава, че Праг има необикновено излъчване.

"Можете да познаете великите шахматисти по изражението им. Адмирации за Праг, победи ме заслужено. Просто бях надигран, това е", признава с ръка на сърцето норвежецът.

Любопитното е, че преди да скалпира Карлсен, най-голямата победа на младия Праг е над българина Веселин Топалов в началото на 2020 г. Топалов, който загуби от Ананд в мача за световната титла в София през 2010 г., стана световен шампион през 2005-а - годината, в която Праг се ражда.

"Пътешествието му е още в самото начало, тепърва ще чувате за него, защото целта му е да бъде номер 1 света" - заканва се треньорът на индиеца.