Когато се роди бебе във всички краища на света усещането е едно и също: настъпва неописуема радост.

За разлика от чувствата, обичаите, храненето и грижите след раждането на бебето са различни.

Отношението на родителите и близките към новороденото се различават в много страни. Някои от причините за различните обичаи за отглеждане на бебето са здравословни, а други са обусловени от естествения климат, религия или стари навици.

Ако сте от Йордания, забравете за сладолед, родилките не ядат.
След като роди, жената от Йордания, дълго време не трябва да яде сладолед. Тя не пие и студени напитки, защото, според традиционните вярвания, студът, който ще стигне до костите на младата майка, може да предизвика различни заболявания при бебето, включително ревматизъм и артрит.

В Монголия бебетата се кърмят много дълго.
Майчиното мляко се счита за най-добрата храна за бебето и затова жените, ако могат, кърмят дори и повече от две години. Кърменето в Монголия е позволено на обществени места, а се смята, че най-добрите монголски борци са кърмени дори до петата година. 

Запазване на пъпната връв на бебето в дървена кутия

Когато бебето се сдобие с повече коса, голяма част от родителите запазват кичур от нея. Някои пък съхраняват първите обувки или правят отливки на малките крачета. Майките в Япония обаче ценят пъпната връв.

Когато се роди бебче в японска болница, акушерката опакова пъпната връв на бебето в дървена кутия, в която може да има и малка кукла, облечена в кимоно, което в последствие може да бъде свалено и в него да бъде поставена пъпната връв. Обичаят се прави, защото се вярва, че по този начин майката ще запази положителна връзка с детето си завинаги. Обикновено кутията се предоставя на родителите при изписването с пожелания за здраве и късмет.

Седмица след като се роди детето, родителите и техните близки организират специална церемония, наречена Oshichiya, при която детето получава името си. Това се извършва на домашен будистки олтар - Butsudan.

Следобедна дрямка на минусови температури

Бихте ли извели бебето си или малкото си дете навън, ако температурите са под нулата? Повечето родители в скандинавските страни въобще няма да се замислят върху този въпрос. За тях това е част от ежедневието им. Всичко се дължи на вярването, че студеният въздух действа положително на децата им, особено докато спят или се хранят.

Датските и шведските бебета прекарват следобедната си дрямка на балкона или на двора, докато родителите им отделят време за себе си. Повечето дневни центрове за грижи на децата в Швеция извеждат децата навън да играят или да поспят при температури от минус пет градуса.

Теорията, на която се крепи тази традиция, е че децата, изложени на чист въздух, без значение дали през лятото или зимата, са по-малко застрашени от настинки и други болести. Иначе казано - това, което ние наричаме каляване. Родителите смятат, че прекарването на деня в стая с 30 други деца не влияе добре на отрочето им.

Датският национален съвет по здравеопазване също препоръчва практиката. Някои компании дори са изобретили аларми, които да подсещат родителите кога да извеждат децата си.

Голямо разтърсване за малкото бебе

В съвременен Египет оцеляването и числото седем са неразривно свързани. Защото тъкмо на седмия ден съществуването на новороденото бебе е официално признато пред света на церемония по кръщаването му, наречена Sebooh.

Според традицията, майката слага бебето, което е облечено в бяла роба, в голямо сито и внимателно го разтърсва, за да му помогне да свикне с капризите на живота. След това детето се поставя върху одеяло на земята, а върху гърдите му бива поставен нож, който да го пази от злите духове.

В същото време гостите на церемонията разпръскват зърна, злато и подаръци около него - символи на изобилието на живота, което да се предаде на детето. Майката прави седем стъпки встрани над тялото на бебето, за да спре злите духове, докато изрича заклинания, чрез които то винаги да я слуша.

Следва шествие, което води майката със запалени светлини и тамян. Пеейки, децата и гостите на церемонията следват майката, за да благословят дома на семейството и неговите обитатели.

По време на церемонията Sebooh името на детето може да бъде избрано чрез запалването на няколко свещи. Всяка от тях се именува по различен начин в началото на ритуала и тази, която гори най-дълго, определя името на бебето.

Бебета в Дания рядко спят в затворено помещение.

В Дания в детската градина бебетата спят на специално изработена тераса. Детски колички са открити отвсякъде, често са спретнато паркирани пред кафенета и ресторанти. Датските педиатри смятат, че бебетата, които спят навън, придобиват по-добър имунитет и имат по-добър апетит.

В Швеция имат специална тактика за успокояване на ревливи бебета.

В Швеция пък родителите с неспокойно и раздразнително бебе имат специална тактика. Те обръщат бебето по корем и бавно го натискат  в областта на долната част на гърба и пелената, създавайки ритмични вибрации. Смята се, че бебето ще се почувства като в майчината утроба и по-лесно ще се успокои и заспи.

В Доминиканската република дълго време не изнасят бебетата навън.

След раждането в Доминиканската република, няма да посмеете да излезете навън. Първите няколко месеца доминиканските бебета не се изнасят навън, за да не бъдат изложени на слънце, вятър и различни вируси. Ако има нужда да се изведе бебето, майката напълно го покрива. 

В България и в Македония има обичай бебето да се "заплюва" символично против уроки.

Що се отнася до стари вярвания и суеверието, едно такова е популярно в България, както и в повечето балкански страни, в Македония също. Ако разхождате бебето не се изненадвайте, ако приятели и дори непознати минувачи ви "заплюват" бебето символично срещу уроки и казват "да го наак*** кокошките". Българите смятат, че може да се урочаса бебето, ако прекалено много се хвали и затова трябва да се  включат и няколко грозни думи.

Двадесет или повече имена за бебето

На седмия ден след раждането на момиченце в Нигерия и на деветия ден за момченце, детето се благословя с няколко елемента, които обикновено се слагат като вкус по устните на майката или бебето. Първо се слага вода, за да нямат врагове, след това палмово масло, за да живеят леко, горчива кола (вид ядка, която се яде в Нигерия), за да живеят дълго и накрая черен пипер или сол, за да имат сладък живот, изпълнен с вълнение и щастие.

След това се избира име за бебето. Освен даденото от семейството, то получава и няколко други. Едно от тях описва обстоятелствата около раждането. Така например, името Idowu означава "дете, родено след близнаци". Ако възрастна жена в определена общност е починала малко преди раждането на бебе момиченце, то ще бъде кръстено и Yetunde или "майката се върна”.

Когато родителите обявят името на бебето, приканят роднините си да добавят още имена, ако желаят. Преди да ги кажат обаче, те са помолени да оставят монета в кошница, която е за детето. Накрая събраната сума се събира и предава на родителите, които му откриват сметка. Понякога новороденото може да се окаже с 20 имена. Церемонията завършва с молитви и гощавка.

Първото бебе на 2021 г. се роди във Варна