Според специалистите кошмарите "тренират" нервната система и по този начин я подготвят да реагира на възможни стресови ситуации в реалния живот. Учени от университета в Женева успяха да установят, че кошмарите носят само ползи. Такива сънища изпитват човешката нервна система.

За да разберат това, експертите проведоха експеримент, в който участваха 18 души. Субектите са били снабдени с 2356 сензора за измерване на мозъчната им активност по време на сън.

Според един от авторите на изследването - Лампрос Перогамврос, негови колеги се интересували кои части на мозъка се активират, когато човек сънува кошмари.

Тогава учените с помощта на 89 субекта провериха дали има връзка между страха насън и в действителност. Доброволците записаха в тетрадка кошмарите, които са имали през седмицата. След това им показаха страшни снимки в реалността и измерваха мозъчната активност с помощта на магнитен резонанс.

Оказа се, че колкото по-силен е страхът, изживян в съня, толкова по-малко се активират инсулата и цингулатната кора на субектите.