Яденето на суши като цяло е относително безопасно занимание. Въпреки това, подобно на други сурови храни, рибата може да съдържа бактерии и други патогени, които могат да причинят хранително отравяне и много повече, както показа ново проучване, пише IFLScience.

Listeria monocytogenes се счита за най-опасния враг на всички риби и един от най-честите причинители на заболявания, причинени от консумацията на морски дарове. Съществува обаче и друг род бактерии, Aeromonas, които също са широко разпространени във водната среда и сега се превръщат в патоген за хората, които консумират неварена риба.

В ново проучване учени от Норвегия са се фокусирали върху откриването на бактерии в сурови рибни продукти. Общо те са успели да идентифицират 22 щама Aeromonas, обхващащи 8 различни щама. Според автора на изследването Haejeon Lee, той и колегите му са установили, че "нежната обработка" не гарантира потискането на бактериалния растеж. Въпреки това, повечето варианти на Aeromonas са вероятно патогенни и често няколко различни рискови фактора са свързани с тях.

Откриха мощен лек срещу ковид във водораслите за суши

Екипът е анализирал различни щамове бактерии, открити в рибата, и са се натъкнали на набор от гени, които позволяват на патогените да навлязат и да унищожат клетките гостоприемници. Според Лий повечето щамове съдържат множество гени, кодиращи ключови фактори на вирулентност, свързани с адхезия, подвижност, избягване на имунитета, системи за секреция и токсини. Освен това учените са наблюдавали висока честота на ентеротоксини - вещества, които увреждат храносмилателната система. Учените смятат, че това е причината бактериите Aeromonas да се свързват със стомашно-чревни и извънчревни инфекции.

Но дори и това не е всичко. Резултатите от изследването също така предоставят доказателства, че тези бактерии също могат да допринесат за ескалиращата криза на антибиотичната резистентност. Лий смята, че това е така, защото бактериите Aeromonas редовно обменят генетичен материал с други микроби в морето. Просто казано, те са в състояние да придобият гени, които ги правят резистентни към антибиотици, и след това могат да ги предадат на други бактерии.

Авторите на изследването отбелязват, че яденето на морски дарове, заразени с резистентни бактерии, е вероятен начин за „разпространение на тези бактерии от морски животни и околната среда към хората“.

Превод: GlasNews.bg