Когато ни бъдат дадени две възможности за избор, очите ни са склонни да прескачат от една опция на друга и обратно, докато обмисляме техните плюсове и минуси. Учените вярват, че тези енергични, неконтролирани движения на очите всъщност са „прозорец към ума ни“ и могат да предскажат отговора по-бързо, отколкото го изричаме, пише Science Alert.

Екип от учени от университета Джон Хопкинс в САЩ откри, че скоростта, с която очите ни трептят между опциите, издава истинските ни предпочитания и дори може да предскаже окончателното решение, което ще вземем в крайна сметка.

Това бързо движение на очите се нарича сакада и ни позволява да четем например. По същество очите ни се движат бързо от дума на дума и се задържат за кратко върху някои думи, преди да продължим да изграждаме смисъл от цял текст.

За разлика от нашите ръце или крака, скоростта на движенията на очите ни е почти изцяло неволна - сакадите се появяват само в рамките на няколко милисекунди, според водещия автор на изследването Колин Корбиш, машинен инженер в Университета на Колорадо Боулдър.

За да докажат, че очите ни са „прозорец в нашия ум“ и са в състояние да покажат несъзнателните процеси, които се случват в нашия мозък, учените избраха 22 участници в изследването. Те бяха помолени да направят тест на бягаща пътека, но първо трябваше да направят избор: кратка разходка по стръмен наклон или разходка по равна повърхност, но по-дълго.

По време на процеса на вземане на решение участниците в проучването наблюдават движенията на очите си с помощта на високоскоростна камера. Според съавтора на изследването Алаа Ахмед, сакадите и в двата варианта първоначално са били еднакво енергични, но с течение на времето са станали още по-енергични и по-бързи за варианта, избран в крайна сметка от получателите.

Ахмед отбелязва още, че той и колегите му вярват, че буквално са отворили „прозорец в съзнанието ни“ – само няколко секунди наблюдение могат да предскажат не само нашите предпочитания, но и колко го предпочитаме.

Любопитно е, че тези, които отделят по-малко време за вземане на решение, са склонни да движат очите си по-бързо. Изследователите предполагат, че тези хора са изключително импулсивни.

Изследователите също така отбелязват, че бързите движения на очите са спрели в момента, в който участниците в изследването са взели окончателното си решение. Учените предполагат, че до този момент движението на очите е било свързано със събирането на информация между двата предложени варианта.

Известно е, че невроните във фронталното поле на окото и тъмната кора, които получават сензорна информация към мозъка, стават по-активни, когато хората участват в дейности за вземане на решения. След като мозъкът ни вземе решение, изглежда, че намалява налягането в областта, която контролира движението на очите (горния коликул). Учените предполагат, че именно този процес ни позволява да увеличим скоростта на очите си.

Превод: GlasNews