През последните десетилетия учените неуморно предупреждават, че човечеството трябва да намали парниковите емисии, в противен случай няма да можем да спрем глобалното затопляне. Това засегна всички сфери на човешкия живот, включително погребението, тъй като стандартните съществуващи методи, като кремация и погребение, трудно могат да се нарекат екологични.

В резултат на това е разработен нов метод за погребение - водна кремация. Този процес е известен още като аквамация, ресомация или алкална хидролиза. Очаква се тази услуга да се появи в Обединеното кралство преди края на 2023 г., а след това вероятно ще се разпространи в цяла Европа.

В процеса на аквамация човешкото тяло бързо се разлага чрез потока вода и алкални химикали, пише Daily Mail. В резултат на това остават само течност и кости. Учените отбелязват, че този метод е по-екологичен, тъй като не изисква изгаряне на големи количества гориво и не отделя големи количества парникови газове, като кремацията или погребението.

Изследователите обясниха подробно какво представлява водната кремация и какво се случва с човешкото тяло при процеса.

Какво е водна кремация

В процеса на аквамация човешкото тяло се поставя в специален съд. В зависимост от индивида, като пол, тегло и статус на балсамиране, към съда се добавя луга, последвана от вода. Разтворът (95% вода и 5% основа) се нагрява до 93-148°C и след това внимателно циркулира през целия процес.

В резултат на това целият материал се разгражда на най-малките градивни елементи, не остава ДНК или РНК. След това стерилната технологична вода се изпраща за обработка и съдът, заедно с оборудването и остатъците, се измива с прясна вода.

Когато операторът в крайна сметка отвори буркана, от тялото остават само неорганични костни материали, които се преработват в прах и след това се връщат на семейството в урна. Всъщност последният етап на аквамацията е подобен на последния етап на кремацията.

водна кремация ресомацияцял екран
Процес на кремация с вода Снимка: Resomation Ltd resomator

По-екологичен подход

Изследователите отбелязват, че кремацията с вода има около една десета от въздействието върху околната среда на конвенционалната кремация, която изисква много гориво. Учените вече знаят, че кремацията е опасна за околната среда, тъй като отделя големи количества въглероден диоксид и други замърсители във въздуха.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ отбелязва, че средно при кремация се отделят около 242 кг въглероден диоксид, което се равнява на пътуване с кола от около 969 километра. Погребението се смята за вторият традиционен вариант, но проблемът е, че съдът, съдържащ тялото, често отнема години, за да се разложи в почвата, особено ако е направен от пластмаса и метал.

Освен това учените отбелязват, че дори ако говорим за дървен ковчег, разлагащият се труп едва ли може да има положителен ефект върху почвата и често напълно пречи на нормалния растеж на тревата и растенията.

Колко струва водната кремация

Към момента цената на аквамацията остава неясна. Изследователите обаче предполагат, че цената на кремацията с вода ще бъде приблизително същата като на традиционната кремация.

Къде се предлага кремация с вода?

Практиката на аквамацията става все по-популярна в САЩ, Канада и Южна Африка. До края на 2023 г. се очаква кремацията с вода да стане достъпна и в Обединеното кралство, а след това може би тази услуга ще се разпространи и в Европа.

Превод: GlasNews