5-те важни урока, които туристите по света научиха през ковид пандемията

5-те важни урока, които туристите по света научиха през ковид пандемията

Повече от година и половина след началото на пандемията пътуването е твърде далеч от завръщане към онова "нормално", което май никога вече няма да се върне.

Философски погледнато, COVID-19 накара туристите да преосмислят своите ценности и приоритети, да оценят възможностите, които са имали и това, което имат в момента. Предизвикателствата на пандемията създадоха контекст за поглед отстрани, но и върнаха хората към изконно човешките ценности - грижата за другия и внимателната преценка за това за какво искаме да използваме времето си.

Ако няма трудности, няма урок. Ето ги някои от най-важните уроци на последните месеци.

1. Пътуването не е даденост

За хората от западния свят пътуването за удоволствие често се приема за даденост. Не и сега, когато независимо от дестинацията, почти до последния момент човек не знае дали ще мине границата, дали няма да даде положителна проба за COVID-19 или бъде поставен под карантина. Всяко пътуване в момента трябва да започва с минута за осъзнаване на истинска благодарност, че изобщо се случва.

2. Плановете съществуват, за да се променят

Никога нищо не е било сигурно, но през последните близо две години туристите го осъзнаха в пълна сила. Пандемията ги научи на гъвкавост, както нищо друго досега. Единственото, което им остана, е да се научат да се наслаждават на това, което им поднася живота, без да се съпротивляват на промяната.

 


3. Времето на свободните импровизации приключи... засега

Въпреки че спазването на график по време на пандемията е едно от най-големите ѝ предизвикателства, туризмът в момента изисква много повече планиране отпреди. Много от музеите и забележителностите работят с намален капацитет и със задължителна предварителна резервация на определен часови интервал за посещение. Ако ви се налага да си правите тест, се налага да изчислявате, понякога до минути, часовете на валидността му, за да минете спокойно границата.

4. Трябва да приемаме това, което не зависи от нас

Първоначалният хаос с блокирани пътници, затворени граници и отменени полети вече е зад гърба ни, но ако човек иска да пътува, без да загуби разсъдъка си, той трябва отдавна да е приел, че има неща, които не зависят от него.

Все повече туристически агенции предлагат екскурзии и почивки с многобройни гаранции за връщане на парите при невъзможност за пътуване, а гъвкавите политики за отмяна на полети и хотелски резервации изглежда ще останат в сила още известно време. Единственото, което не може да отмени човек, е собственото си разочарование.

5. Времето ни е твърде ограничено, за да го губим

Коронавирусът напомни на хората нещо, което те упорито забравят, въпреки че е толкова очевидно: че са смъртни и времето им на тази земя не е безкрайно.

Без да се придава излишен фатализъм на това осъзнаване, то просто кара човек да се замисли кое е истинско важно и да си подреди приоритетите. Струва ли си да се "отмятат" забележителности от списък, ако човек обича музеи, но не и археологически разкопки? Струва ли си да ходи до държави, които не са му интересни, само защото е намерил евтини оферти? Това е време, в което мнозина смениха изцяло стила си на пътуване.

Напишете коментар
captcha

Виж още

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за
Eманюел Макрон направи неочаквана реклама на морската столица на България.
Курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи. Хубавото време
Слънчевото време се завърна, а с него и желанието за разходка сред природата в
Великден е! Мрачното и дъждовно време отново отстъпи пред пролетното слънце,
Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица.