Почивните дни настъпиха, а с тях и желанието за почивка сред природата. За тези, които искат да видят някои от красивите кътчета на Западните  Родопи и не се притестяват да походят, предлагаме идея за разходка - Фотинските водопади.

Те се намират край село Фотиново. Към него се поема от Пловдив по пътя към Батак, а когато достигнете оказателната табела за селото се завива наляво. Следват 16 километра по планински път. Като пред погледа Ви ще се открие красива гледка от Родопите - поляни, гори и стръмни урви.

Пътеката за Фотинските водопади започва от центъра на селото. Трябва да се стигне до реката, а след това да продължите по нейното протежение. По пътя са поставени оказателни табели, а ако имате нужда от допълнителни насоки смело може да питате някой от местните за пътя.

Началният етап на пътя ще Ви се стори лесен  - вървите по равен път, който се вие покрай рекичката. Накрая стигате до разклонение, от което се спускате към каньона, в който са разположени самите водопади. Тук пътеката става много по стръмна, но има и добра новина - ще вървите на сянка.

Водопадите са разположени един след друг, а на края на пътеката може да се изкачите на скалите над тях. От там ще може да се насладите на панорамна гледка.

Преходът до Фотинските водопади отнема около един час. Приблизително толкова отнема и пътят наобратно. Трябва да се предвиди около час – час и половина за обикаляне около самите забележителности.

Водопадите са пълноводни по всяко време от годината. По тази причина, не е необходимо да се съобразявате със сезона, ако искате да ги видите в пълния им блясък.

Вижте някои снимки, които показват красотата на водопадите:

 

Красив водопад край Устина и невероятна гледка към Тракийската низина СНИМКИ

Пълноводен водопад тече на половин час от Пловдив СНИМКИ и ВИДЕО

Идея за разходка в Родопите: Екопътека и водопад Сливодолско падало

Разхлада от жегите: Приказна разходка по екопътека "Под пръските на водопада"

Разходка на час от града: Красивият страж на Родопите ви чака