Зимното облекло на водача, което е твърде дебело, може да има опасни последици. От една страна то ограничава мобилността на водача на превозното средство, а от друга страна може да намали защитния ефект на предпазния колан. В най-лошия случай коланът може дори да представлява реална опасност за живота и крайниците.

Ето защо специалистите съветват да избягвате дебелото зимно облекло в колата. Тъй като то повишава риска за безопасността при злополука. ADAC доказа това в тестове. Специалистите от автомобилния клуб поставиха два манекена в дебело зимно облекло върху така наречената шейна с предпазен колан, която беше използвана за симулиране на сблъсък отзад в градския трафик.

За целта шейната беше спряна рязко при скорост 16 км/ч. Установено е, че напречната лента се врязва дълбоко в стомаха както на манекена за възрастни, така и на тестовия манекен с размер на дете. Живите хора биха могли да претърпят сериозни наранявания на червата, черния дроб или далака, както и да се предизвика вътрешно кървене. Причината за това е, че коланът вече не прилепва достатъчно към тялото поради дебелото облекло. Това може да го накара да се изплъзне от тазобедрената кост към долната част на корема.

Възможно е коланът да се врязва в корема с ниска скорост и да причини вътрешни наранявания. Съответно, леки наранявания могат да възникнат дори по време на маневри при аварийно спиране, тъй като предпазният колан не е поставен правилно. По-конкретно, подплатените зимни дрехи, например, дават на предпазния колан твърде много място за придвижване към тялото и вече е над долната част на корема, когато коланът е закопчан.

Правилно поставен, надбедреният колан трябва да седи колкото е възможно по-надолу върху тазобедрената кост и да я обхваща плътно - или, в случай на деца, бедрата. В никакъв случай коланът, ако трябва да изпълни защитната си функция, не трябва да се плъзга върху долната част на корема и по този начин да се превърне в риск за здравето. За да направите това, е важно той да е правилно позициониран и здраво закрепен към тялото. На това обаче пречи дебелото зимно облекло.

Важно е от гледна точка да се гарантира, че при спешни случаи тялото не изминава твърде голямо разстояние, преди коланът да го хване, обясняват експерти. Въпреки това, ако водачът се придвижи твърде напред при инцидент, има риск главата му да се удари във волана и да се нарани в процеса на спирането, пише auto-press.

В случая на пътника това се отнася за арматурното табло. Поради тази причина пътуващите в автомобила трябва да свалят дрехи, които са твърде обемисти за пътуването, включително подплатени зимни якета, например. Зимното облекло също може да затрудни ненужно водача да погледне назад през рамо. А тези, които не могат да направят това, представляват риск както за себе си, така и за другите участници в движението, предупреждават експертите.

Ето защо, от тази гледна точка, човек трябва по-скоро да издържи на малко по-хладно времето, през което парното на автомобила докара салона до комфортни температури, вместо да седи в колата с дебела пухенка. Защото рискът от нараняване е просто твърде голям.