Квартал "Гоце Делчев" в София се намира в окаяно състояние, жалва се столичанка в социалните мрежи.

Каква е историята? На 13 февруари, Ася Цонева публикува във Фейсбук пост, който е насочен към вниманието на кмета Димитър Божилов. Ася се обръща към него, тъй като е разочарована от нелепото състояние, в което се намира кварталът. Тя има предвид междублоковите пространства. По думите й навсякъде са изпопадали огромни клони, не са почистени и падналите листа.

"Да не говорим, че от години НЕ са подкастряни дървета и храсти (при силен вятър изсъхналите счупени клони са навсякъде - улици, тротоари и т.н) Оставят се саморасляци на различни дървесни видове и поради това тревните площи са станали гора, под която НЕ расте трева и се превръщат в поредните кални точки на София.", пише Ася и задава въпросите:

"Кой ландшафтен архитект преценява кои дарвета да останат и кои да бъдат премахнати, за да може да се получи равновесие между дървета и трева? Защо не се премахнат изоставените постройки пред бл.252 (бивш Плод-зеленчук - етернитова постройка, бивша детска градина около която дървесната растителност се е превърнала в "джунгла" и е развъдник на змии и комари)?". Именно през февруари, Ася настоява за изготвяне на проект по озеляване на междублоковите пространства, с който да се оставят оптимален брой дървета, отговарящи на градската среда, а не на гора или джунгла.

"Зелена София не означава неподдържана избуяла навсякъде растителност!", категорична е Цонева.

След като изказа възмущението си в социалните мрежи относно това, че кварталът е в окаяно състояние, още на следващия ден (14 февруари) е имало работна група, която е кастрила дърветата в рамките на ден-два. "Таях надежда, че ще подхванат дърветата по продължение на улицата, но уви!", пише Ася в нов пост от преди дни. Тя споделя, че клоните стоят на камари до ден днешен. "След като тук, във Фейсбук, получих критики за това, че имало официален ред за подаване на сигнали, подадохме такъв за въпросните клони. Заведен е в деловодството под номер СОА22-КЦ51-43987. Отговора гласи, че на работниците на съответното звено ще бъде наредено да раздробят въпросните клони."

Резултата е видим и от снимките, които Ася споделя - част от клоните са надробени и оставени на купчини под дърветата. "Явно ще се оплакваме в социалните мрежи. А Вие ще ни давате отчет за дейността пак тук..", пише още Ася, която се обръща и към защитниците на зелените площи. Дами и господа, пише тя, това не са зелени площи - това е развъдник на бълхи, насекоми и други биологични видове и кал. Иначе казано КОЧИНА!

Ася констатира, че за поредна година клоните на дърветата стигат до колите, а вървенето по тротоара по ул. "Луи Айер", в частта му срещу бившето Бюро по труда, е възможно само ако човек върви приведен. "За сградата на бюрото по труда няма да отварям дума, нито за змиярника срещу бл. 252, бивш Плод-зеленчук, след това тапицерско ателие. А сградата на бившата детска градина на ул. Силиврия е трудна за описване. По чисто новия тротоар на ул. Метличина поляна положението с клоните е същото. Но няма смисъл да Ви описвам местата, Вие сте Кмет на този район и трябва да си ги познавате. Кварталът не са само главните улици и булеварди!", категорична е Цонева.

Снимки: Ася Цонева / Facebook

За финал тя пише следното: "Сигурно, господин Кмета е зает да се занимава с цитирам „..Неравната битка с тревата“. Не Ви се получава, Божилов!!! Не знам с какъв ресурс разполагате, но вече силно се съмнявам в наличието на капацитет, с който да го управлявате. Ще ви дам пример с район „Искър“. Разходете се там, пък после се отбийте при тамошния кмет за го питате как е успял да направи един краен квартал в чисто и подредено място."

Няма шега - тези СНИМКИ на джунглата Карлово са за 670 930 лв.