ГЕРБ, НФСБ и ВМРО се договориха вчера – първият ден от болничния лист да не се плаща от никой.

Работодателят ще поема 80% за втория и третия, сега са 70 на сто.

Решено: Ден болни – без болничен, минималната пенсия – 250 лева!

Бизнесът настоява от години за "изчакващ" ден, а пък държавата се надява така да спре фалшивите листове. Дали?

Т. нар. един ден на изчакване е установената практика в почти всички държави на ЕС, мотивира промяната бившият вицепремиер Валери Симеонов.

"При нас са налице изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица", обясни лидерът на НФСБ.

Парламентарни пазарлъци! Кой предложи безплатния болничен за ден?

До момента първите 3 дни от болничния се поемаха от работодателя, а следващите - от НОИ. Трите дни болнични струват около 200 млн. лв. на година на бизнеса, затова той натиска за реформа. А държавата е платила 560 млн. лв. за болнични през 2018 г.

Сметките показват, че при минимална заплата от 560 лв. служителят ще губи по около 17,50 лв. за първия ден, в който се е разболял.

При заплата от 1000 лв. болният ще губи 32,50 лв.

Според работодателите в момента намалението в заплатата при ползване на болнични е пренебрежимо малко и именно това стимулирало злоупотребите.

"Като наближат празници, започват да валят болничните, за да си удължат почивката. Нередно е. Ако искаш да почиваш, пусни си отпуск. 18 милиона дни са болничните, а през 2013 г. са били по-малко от 8 млн.", аргументира се вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Българите боледуват около 10 дни в годината. Средно НОИ е плащал по 245 лв. на болния през миналата година, докато през 2008 г. са били 115 лв. Половината от общия брой болнични са в - София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград.

Майки с болни деца няма да плащат първия ден болничен от джоба си

"Един ден не е достатъчен, няма да реши проблемите, защото това е най-масовата измама", коментира шефът на АИКБ Васил Велев.

Той даде за пример, че в близо половината страни - членки на ЕС, първите 1 - 3 дни от болничните не се плащат от никого, за да се избегнат злоупотреби.

Държавата оспорва 12 хил. болнични годишно, 3300 се отменят. На този фон се наказват средно по 7 лекари. Когато национален празник се падне в четвъртък, само за петък болничните скачат с 30%. Крадците растат, а системата насърчава кражбите, каза още Велев.

Пропуските за БВП били за над 1 млрд. лв., а хазната е ощетена с 300-400 млн. лв., пресметна той.

А синдикатите са на нож. Категорични, че злоупотребите трябва да се борят чрез органите на правораздаването, а не с орязване на права. И искат спешна среща с премиера.

КНСБ и КТ Подкрепа скочиха срещу "ден болен – без платен болничен"