Предстои либерализация на пазара на ток и за бита, обяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов на форум за енергийната бедност, организиран от БАН.

Това означава, че цената на тока за домакинствата няма да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, а ще се определя на пазарен принцип.

Бизнесът с кърваво писмо до премиера: Скъпият ток води до безработица!

Либерализацията на енергийния пазар е заложена като условие в Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Пламен Данаилов.

Тоест правителството се е ангажирало цената на тока за гражданите да се определя на пазарен принцип, за да получим средства от ЕС по Плана.

В момента цените на енергийната борса са 3-4 пъти по-високи от цената на тока за домакинствата. Ако битовите потребители плащаха пазарна цена на тока, сметките щяха да са няколко пъти по-високи, каквито са за фирмите например.

В министерството на енергетиката вече сформират работна група, която ще трябва да предложи кои хора ще се смятат за енергийно бедни, за да получават помощи.

"Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли", увери днес Станислав Тодоров, новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като скоро ще бъде свален мораторуимът върху цените не елоктроенергията, парното и водата.

"Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители", настоя той пред Нова тв.

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни Тодоров.

Депутатите наложиха мораториум върху цените на тока и парното