След празниците - в контейнерите. Такава е съдбата на коледните дръвчета.

Стефан Желязков от град Стара Загора напомни на всички ни каква е тъжната съдба на коледните дръвчета след празниците. Той е заснел фото, на което виждаме захврълено в контейнер коледно дръвче.

И това е повод Железков да напомни, че ще спасим истинско дръвче, ако ползваме изкуствена елха.

"Ако ползвате изкуствена елха, спасявате истинско дръвче. И може да я ползвате десетилетия подред", написа той за описание на фотото със захвърленото в контейнер коледно дръвче.

"Поне да я беше занесъл до някоя Зоологическа градина, да си похапнат", написа в коментарите Дани. Истината е, че това е добро предложение, тъй като коледните дръвчета служат за храна на тревопасните животни, за игра и украса на хищници, примати и птици. Освен това през зимата свежата храна е оскъдна за тревопасните, така че всичко зелено освен удоволствие им носи и полза.

Мая Петкова добавя в коментарите под поста, че в Германия имат определен ден след Нова година, в който от ощината събират от дръвчетата с камьони и ги карат в зоологически градини.

"Хората дават заявка за взимане в интернет, че имат дърво за даване. Използват ги за храна в зоопарковете. Но и голяма част от хората си взимат в саксия, след това го засаждат в гората. Варианти много, в България просто липсва организацията на институциите!", написа Мая.

Авторът на поста апелира добавя:

"Всяко дърво, което се ползва за елха, расте минимум 7-10 години, големите елхи растат и по 20-30 години. После това дърво се отсича, т.е. убива, за да се украси за месец, и после се изхвърля. По-важната идея в случая е: има ли смисъл за нас хората да убиваме дървета, които са растяли десетилетия, за да им се накефим между 7 и 30 дни?".