Ако сте решили да се разходите и отдъхнете в парка в град Баня, Карловско - не го правете, няма да останете очаровани от гледката.

И тази година паркът за разходка и отдих в курортното градче, славещо се с наличието на бликащи минерални извори, е затънал в трева до коленете. А докато се разхождате не е изключено да видите и някой друг обитател на планетата - например змия. Срещат се и доста отпадъци и захвърлени стари дрехи. По страничната алея на парка има кошчета за боклук, но по земята се срещат и захвърлени цигарени фасове - едни от най-големите замърсители на околната среда в световен мащаб.

Това е единствената пейка в парка. Както и сами виждате, тя е заобиколена от боклуци.

Паркът се намира само на няколко метра от железопътната гара и е недопустимо да бъде така занемарен, унищожен и да бъде убежище на комари, кърлежи и змии, сигнализира читател на GlasNews.bg, който призовава общината да вземе мерки по този въпрос.

"Нима пристигащите за летния сезон туристи трябва да бъдат посрещнати с тази гледка на парка, който се е превърнал в джунгла?", пише още в сигнала си наш читател.

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III

Паркът в град Баня е с площ около 250 дка. Цар Борис ІІІ е бил голям любител на ботаниката и с негова помощ се е започнало първото залесяване около парка. Първите тополи са засадени 1938 г. Масовото залесяване е през 1955-1956 г. Дървесните видове, които могат да се видят от любителите са: гинкобилоба, червен дъб, Крептомерия, Ликвидамбър, Чер бор, гледиче, бял бор, Веймутов бор, ясен и липа, бреза, акация и много други.

В парка е и изворът “Кокалчето”. Историята на името му е интересна – паркът, където се намира, е бил блато, пропито с минерална вода, но и опасно. За да не потънат в блатото, хората се придържали за дъски, които били поставени на определено място в блатото. Ориентир за това къде се намират дъските бил прът, на върха на който бил вързан кокал.

Водата от "Кокалчето" е годна за пиене, също доста често е възможно там да бъдат срещнати хора, които потапят краката си в извора с лечебна цел. Срещат се и такива индивиди, които ползват "Кокалчето", за да изперат чорапи, слипове и шорти.

Голям клон се стовари в детска градина в Баня СНИМКИ

Все пак има и хубава новина за парка в Баня и тя е, че е стартирала дарителска кампания за възстановяване на парка, а инициативата е на местна група от млади хора. Целта на тази кампания е първоначално да събере средства за възстановяване на перголата в сърцето на парка - красив архитектурен елемент. Инициаторите на кампанията разчитат гражаните на Баня да си купят сувенири и да подпомогнат възстановяването на парка. 

Така изглежда перголата към този момент. Прави впечатление, че само около нея е окосена тревата.

Жители на Баня настояват за видеонаблюдение в гробищния парк